Čísla o vývoji bídy. Nejsou veselá

07.10.2013 10:12

Zpráva Evropské komise ukazuje, že trh práce a sociální podmínky jsou i nadále v EU kritické a ke změně budou nutné další strategické investice a strukturální reformy. V Evropské unii také došlo k nárůstu chudoby a data ukazují na rozdílnost vývoje v různých částech EU.

Čísla o vývoji bídy. Nejsou veselá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prázdná peněženka, ilustrační foto

Podle nejnovějšího zpravodaje Evropské komise o zaměstnanosti a sociální situaci zřejmě dochází ke křehkému hospodářskému oživení. Zpravodaj však prý zdůrazňuje, že trh práce a sociální podmínky jsou i nadále kritické a ke změně bude potřeba dalších strategických investic a strukturální reformy.

Evropský komisař pro zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování László Andora k tomu uvedl: „Rozhodně není důvod k přehnané spokojenosti: příliš mnoho lidí trpí drsnými sociálními dopady krize a my nyní musíme zlepšit sociální investice a podpořit tvorbu pracovních míst... Musíme být schopni včas odhalovat a řešit hlavní problémy související se zaměstnaností a sociálními otázkami a zabránit tak tomu, aby se rozdíly v Evropě ještě více prohlubovaly, “míní Andor.

Přes známky nejistého oživení poukazuje zpravodaj na to, že trh práce a sociální podmínky jsou prý stále ve velmi problematické situaci: Například míra nezaměstnanosti mládeže dosáhla nevídané úrovně — průměrně 23 % pro EU jako celek. Zvláště alarmující čísla přišla z Řecka, tam dělá nezaměstnanost mládeže 63 %. Vzrostla však i dlouhodobá nezaměstnanost, a to v celé EU.

Nárůst chudoby

Od roku 2007 také došlo k nárůstu chudoby v EU. Příjmy domácností klesají a 24,2 % obyvatelstva EU je nyní ohroženo chudobou nebo vyloučením. Zvyšováním nezaměstnanosti a růstem počtu domácností bez práce, které mají za následek nárůst chudoby, jsou podle zpravodaje ohroženy obzvláště děti.

Zpráva poukazuje na přetrvávající rozdíly mezi zeměmi, a to zejména v eurozóně. Data ze Zpravodaje uvádějí, že v roce 2012 prý dosáhla míra nezaměstnanosti na jihu a na periferii eurozóny průměrné výše 17,3 % oproti 7,1 % na severu eurozóny či v jejím jádru.

Průměrný podíl mladých lidí, kteří nejsou zaměstnáni a ani se neúčastní vzdělávání nebo odborné přípravy, dosáhl na jihu a na periferii úrovně 22,4 % oproti 11,4 % na severu a v jádru eurozóny.

Chudoba vzrostla ve dvou třetinách členských států.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…