Čistka. ČT. Všechno jinak. Záruba, Železný, Fridrich

29.05.2020 18:08

Neohrozitelná pozice vyvolených. Tak o některých pracovnících České televize hovoří muž, jehož měly možnost ParlamentníListy.cz v pátek zpovídat. Jde o vysoce postaveného manažera veřejnoprávního média, který v něm působí mnoho let.

Čistka. ČT. Všechno jinak. Záruba, Železný, Fridrich
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Milan Fridrich z ČT

Anketa

Dokáží Hana Lipovská a Xaver Veselý něco skutečně změnit v ČT?

92%
8%
hlasovalo: 16152 lidí
„Nedokážu si představit, že bych působil v nižším managementu jakékoli soukromé firmy a veřejně bych kritizoval nominace do jejího nejvyššího orgánu. To, co udělal pan Jakub Železný, by znamenalo jeho konec. Podobná extempore nemohou být tolerována,“ sdělil náš veřejnoprávní zdroj. V jeho hlase ovšem naštvanost chyběla. Šlo o rozhodná slova. Čeho se týkala?

Poslanecká sněmovna v týdnu zvolila v druhém kole tajné volby nové členy Rady České televize. Mezi nimi je i moderátor Lubomír Veselý známý pod jménem Luboš Xaver Veselý. Jeho zvolení silně rozladilo některé novináře České televize včetně Jakuba Železného, jenž řekl z plných plic, co nehezkého si o něm myslí.

Železný se do Xavera Veselého pustil na svém twitteru zostra.

„Nejbizarnější člověk z dějin našich médií si dal pseudonym XAVER. Nevzdělanec, adorující totalitu, šířící konspirace. V rádiu blábolící nesmysly, přehnané i dle jeho soukmenovců, pro normální lidi blázen. (Vl. jm. Miroslav Mráz, žil 1925-?, agent StB) Nějak se mi dnes vybavil,“ neudržel své emoce na uzdě poté, co se dozvěděl, že právě Xavera Veselého poslanci zvolili do Rady ČT.

„Co si pan Železný dovoluje, je neslýchané. Jenomže podobné móresy prochází i dalším lidem. Zatímco jedni smějí, druzí mají utrum. Je to proto, že skupinka uvnitř ČT je takzvaně vyvolená a hájená, jich se jakákoli čistka nikdy nedotkne. Nikdy. Jsou hájení nejen generálním Dvořákem, ale i dalšími lidmi. Všechno je tu propojené a všichni mají žně, jen se zeptejte, kolik stojí přenos fotbalu na ČT, a kolik stál Novu,“ dodal náš zdroj.

Koho přesně do stáje takzvaně vyvolených zařadil?

Diskusní setkání se sportovním komentátorem z roku 2017

„Určitě tam patří Robert Záruba, Nora Fridrichová, patří tam i Milan Fridrich a pár dalších. Jde o lidi, u kterých se dá čekat takzvaně reflexivní reakce. To znamená, že když se do nich někdo náhodou opře, ozve se dav křiklounů, kteří se jich zastávají. A ti, kteří mají jiný názor, jsou zadupáni do země. Nepamatuji si, že by Nora Fridrichová útočila na ODS nebo Piráty. Nehodí se to. Podobně je na tom ‚politika‘ i v jiných pořadech veřejnoprávní publicistiky. To ale zase musím uznat, že jejich faktury nejsou nijak význačné, pro ČT je to rychlé zboží: archiv, houf novinářů, zabalit, odvysílat a jde se dál. Velmi mne mrzí, že Markéta Dobiášová například nedokončila reportáže, které měla rozpracované v Reportérech, té je opravdu velká škoda,“ dodal.

Anketa

Prospívá České republice účast ČSSD na vládě?

hlasovalo: 9361 lidí
Připomeňme, že Markéta Dobiášová je jednou z nových tváří televize CNN Prima News a že předtím od roku 2003 působila v České televizi.

Členy Rady ČT vybírali poslanci ze šestice kandidátů. Kromě často obávaného Xavera Veselého do Rady ČT zamířila i ekonomka Hana Lipovská a novinář Pavel Matocha. Ke zvolení bylo nutných 97 poslaneckých hlasů. Lipovská jich obdržela 114, Matocha 108 a Veselý 111.

Ve volbě do Rady ČT neuspěli psycholog Ivan Douda, filmový kritik a teoretik Zdeněk Holý, ani předseda správní rady Nadačního fondu obětem holocaustu a mediální manažer Michal Klíma.

Větší část opozice vzhledem k výběru a zvolení kandidátů do Rady ČT hovořila o začátku konce nezávislé veřejnoprávní televize.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…