Čistka v ČSSD úspěšně pokračuje. Po Tejcovi a Benešové je prý na řadě Zimola

07.04.2017 7:27

Jen za poslední týden oznámil konec ve sněmovně dlouholetý poslanec Jeroným Tejc, kandidovat znovu do dolní komory parlamentu už nehodlá ani bývalá nejvyšší státní zástupkyně a posléze ministryně spravedlnosti Marie Benešová. A nedobrovolně možná bude muset skončit kvůli kauze s odměnami pro ředitele jihočeských nemocnic i jihočeský hejtman Jiří Zimola, jeden z mála úspěšných politiků ČSSD v loňských krajských volbách. Byť každý z nich pochází z jiného kraje a má úplně jiný politický životopis, všichni tři poslední měsíce kritizovali stranické špičky. Píše o tom dnešní Mladá fronta Dnes.

Čistka v ČSSD úspěšně pokračuje. Po Tejcovi a Benešové je prý na řadě Zimola
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marie Benešová

Tejc zatím prý nemá jasno, co bude po odchodu z politiky dělat. Nouzi o práci však nemá. „Mám dvě nebo tři zajímavé nabídky,“ tvrdí. Ke spolupráci ho podle informací MF Dnes láká i někdejší kolega z poslaneckých lavic a jihomoravské sociální demokracie Michal Hašek.

„V říjnu odejde z aktivní politiky a bude na něm, kde a s kým bude působit. Odborné spolupráci se určitě nebráním,“ připouští Hašek, který po neúspěchu v loňských krajských volbách působí jako koncipient u spolustraníka a známého pražského advokáta Miroslava Jansty. Tejcovi už Hašek volal a oťukával ho. Poslanec však nemá zájem.

„Spekulace, že bych měl nastoupit u pana Jansty a pracovat tam s Michalem Haškem, můžu vyloučit,“ cituje list Tejcova slova.

Další tvář, která včera v Lidových novinách oznámila, že už do sněmovny za ČSSD nechce, má jasněji. „Nemusím se ani nijak speciálně zařizovat, mám advokátní kancelář, kde budu naplno pracovat,“ říká Marie Benešová.

Na rozdíl od Tejce, který stále o „své“ ČSSD mluví diplomaticky a nevylučuje v budoucnosti návrat, Benešová je vůči vedení nekompromisní. „Že se strana zbavuje svých kritiků, je zničující. Zbudou jen loutky. Neschopní papaláši, kteří by se nikdy mimo politiku neuživili,“ cituje list slova Marie Benešové.

K politice ČSSD, za kterou je ve sněmovně jako nestraník, je podle listu kritická už delší dobu. Vadila jí policejní reforma i to, že strana podpořila „Lex Babiš“. A ostře se vyjádřila i k dění na březnovém sjezdu strany, který potvrdil ve vedení Sobotku s Milanem Chovancem, a naopak na něm neuspěl Tejc.

„Všechno bylo předem připravené. Všichni kandidáti byli předem jasně určeni. Dominantní úlohu v tom měla mít pražská klika, která seděla v první řadě, včetně odsouzeného Karla Březiny. Na každého je v ČSSD dvojí metr. Těmto se odpouští, protože shánějí hlasy předsedovi. Je to na bázi různých slibů a příslibů za lukrativní funkce. K žádné sebereflexi nedošlo,“ prohlašuje.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…