Čistka v televizi: Zděšený Luboš Palata se bojí, že to, co se děje v Polsku, přijde i k nám

04.01.2016 8:02

Veřejnoprávní televize a rozhlas v Polsku by se měly změnit ve státní, vládou řízená média. To se nelíbí ředitelům jednotlivých stanic Polské televize, a tak podali demisi. Rozhlas na protest hraje každou hodinu hymnu. Píše o tom MF Dnes.

Čistka v televizi: Zděšený Luboš Palata se bojí, že to, co se děje v Polsku, přijde i k nám
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Zákon o národních médiích prošel Sejmem i Senátem, čeká jen na podpis prezidenta Andrzeje Dudy. Poté veřejnoprávní média přejdou pod ministra financí. Proti kroku vlády protestují kromě opozice i mezinárodní novinářské organizace či Evropská vysílací unie. 

Cílem vládního kabinetu je to, aby veřejnoprávní média podporovala vládní politiku. Předseda poslaneckého klubu PiS Ryszard Terlecký uvedl, že veřejnoprávní média nejsou od toho, aby byla stranou v politickém sporu. „Jsou od toho, aby věcně infomorvala občany. Ale to nedělají,“ uvedl. 

Dění na půdě Polska se však nelíbí Evropské komisi. Ta už kritizovala paralyzování činnosti Ústavního soudu a nyní hodlá rozhodovat o tom, zda proti Polsku užít nějaké kroky. Tvrdí totiž, že vznikají systematická nebezpečí pro právní stát. Následně by Polsku mohlo být odebráno i hlasovací právo v rámci Evropské unie. 

Luboš Palata následně ve svém komentáři v MF Dnes konstatuje, že pokud padne Varšava, může dojít i na Prahu.

„Viktor Orbán to vyzkoušel, Jaroslaw Kaczyński zrychlil a zdokonalil a vítěz příštích českých parlamentních voleb to bude moci už jen trochu poupravit k obrazu svému a použít,“ konstatuje k polské situaci Palata a nazývá to mocenským „blitzkriegem“. 

„Orbán se však choval taktičtěji, s Evropskou unií vyjednával a v některých méně podstatných věcech i ustoupil. Jeho výhodou také bylo, že měl ke svým změnám ojedinělý mandát dvoutřetinové ústavní většiny. I tomuto lákadlu by měl skutečný zásadový demokrat odolat, ale Viktor Orbán po osmi letech v opozici to nedokázal. Přesto se mu nedá upřít určitá politická vyspělost, s níž udržel svůj Fidesz v Evropské lidové straně a sebe v hlavním proudu Evropské unie,“ dodává s tím, že Kaczyński si vzal na své okřesávání demokracie pořádnou hůl. 

„Na Maďarsko a Orbánovo budování ‚omezené demokracie‘ EU recept nenašla a české demokratické elity mlčely. Pokud budou mlčet i k vývoji v Polsku, dláždí tím cestu těm, kteří maďarský a polský recept zopakují. Může se to stát už na jaře tohoto roku na Slovensku, kde premiér Robert Fico dosud těmto pokušením odolával. Nebo při nějakém zatím obtížně představitelném výsledku voleb i u nás,“ uzavřel Palata.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…