Cizí Romy vyhodíme. Italské si, bohužel, musíme nechat, řekl Matteo Salvini. Křičí na něj, ale my víme: Preference mu letí vzhůru a překonal Merkelovou

19.06.2018 9:26

Budeme sčítat Romy! To Italům oznámil jejich nový ministr vnitra Matteo Salvini. Ti, kteří jsou v zemi nelegálně, mají být deportováni. Salvini ale jedné věci zalitoval a dotkl se tím levice i neziskovek zároveň. Mezitím obyčejní Italové jeho postup stále více schvalují, dnes by jej volilo skoro dvakrát tolik lidí, co v březnu. Salvini se stal i evropským číslem jedna na sociálních sítích.

Cizí Romy vyhodíme. Italské si, bohužel, musíme nechat, řekl Matteo Salvini. Křičí na něj, ale my víme: Preference mu letí vzhůru a překonal Merkelovou
Foto: Salvini
Popisek: Italský ministr vnitra Matteo Salvini před davem podporovatelů

Italský ministr vnitra nepřestává čeřit mediální vody nejen ve své rodné zemi, ale i po celém světě. Jedním z nových vládních plánů je budoucí sčítání obyvatel romského původu. Po vypracování zprávy o stavu romské populace v Itálii má na řadu přijít vyhoštění těch, kteří jsou v zemi nelegálně.

Anketa

Kdyby v roce 2023 kandidoval na prezidenta znovu Václav Klaus starší, zvažovali byste jeho volbu?

60%
40%
hlasovalo: 9866 lidí

Šéf protiimigrační strany Liga severu se tak vyjádřil v přenosu italské regionální stanice Telelombardia. „Zadal jsem na ministerstvu vypracování složky o romské otázce v Itálii. Od roku 2011 na to nikdo ani nesáhl a panuje v tom chaos,“ řekl Salvini. Ti Romové, kteří nebudou mít patřičné dokumenty, budou ze země vyhoštěni. Salvini odmítl, že by mělo jít o rasovou profilaci italských občanů. „Italské Romy si, bohužel, budeme muset nechat doma,“ dodal Salvini.

Nový italský ministr vnitra již během předvolební kampaně oznámil, že plánuje uzavřít veškeré nelegálně zřízené romské osady v zemi. Tento bod se nakonec dostal i do koaličního programu nové italské vlády. „K dnešnímu dni žije v osadách zhruba 40.000 Romů, z nichž je 60 procent nezletilých,“ píše se ve vládním dokumentu.

„Včera imigranti, dnes Romové, zítra pistole všem,“ vyjádřil se na Twitteru Paolo Gentiloni, donedávna sociálnědemokratický premiér Itálie. „Máme-li opravdu přikročit ke sčítání, začal bych fašisty a rasisty,“ reagoval na Salviniho plán poslanec PD Matteo Orfini. Matteo Salvini odpověděl, že sčítání má především za cíl ochránit romské děti, které jejich rodiče neposílají do školy. „Do koncentráku je od sčítání velmi blízko. Salvini se zřejmě rozhodl oslavit osmdesáté výročí rasových zákonů,“ napsala na Twitteru Chiara Gribaudi, poslankyně Demokratické strany s narážkou na někdejší vládu diktátora Benita Mussoliniho.

Salviniho plány rozhořčují i neziskové organizace. Výkonný ředitel Human Rights Watch Kenneth Roth řekl následující: „Neskutečný rasismus je označení, které zcela přesně popisuje ministra vnitra (a předsedu strany), který říká, že je „nešťastné“, že Itálie nemůže deportovat své romské obyvatele.“

Pravicová a protiimigrační Liga severu, kterou Salvini vede, získala v březnových volbách 17 procent hlasů. Od té doby zažila strana nevídaný nárůst voličských preferencí. Podle nejčerstvějšího průzkumu agentury SWG, zveřejněného včera, by dnes Salviniho Liga severu dokonce vyhrála volby se ziskem 29,2 % hlasů. Těsně by tak přeskočilo Hnutí pěti hvězd, které od voleb kleslo z 32,7 % na 29 %. Obě protisystémové strany jsou přitom koaličními partnery, dohromady by tak dnes měly pohodlnou většinu takřka 60 % voličů.

Matteo Salvini se minulý týden také stal nejpopulárnějším politikem Evropy, alespoň na sociálních sítích. Na Facebooku jeho profil označilo jako „to se mi líbí“ již více než 2,5 milionu uživatelů a předstihl i německou kancléřku Angelu Merkelovou. Salvini se o svůj úspěch s fanoušky podělil prostřednictvím infografiky.

To, že Salviniho kroky jsou podporovány veřejností, dokládá i čerstvý průzkum veřejného mínění agenturou IPSOS. Podle něj 59 % dotázaných Italů souhlasí s tím, že Itálie uzavřela své přístavy lodím naložených uprchlíky. 68 % si pochvaluje Salviniho tvrdý postoj vůči Evropské unii a průzkum také dokládá, že Salvini, i jeho koaliční partner Di Maio z Hnutí pěti hvězd, jsou v současnosti italskými voliči oblíbeni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…