Cizina nám špitály nezachrání. Blatného muž odhalil pravdu

23.02.2021 11:32

Náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý svolal tiskovou konferenci, aby národ seznámil se situací, kterou zažíváme dnes a kterou jsme nikdy v historii našeho moderního státu nezažili. „Kapacita lůžek intenzivní péče se v celé republice blíží svému absolutnímu vyčerpání. Černý však také zdůraznil, že to není ničí vina, ani vlády, ani opozice, ani zdravotníků.

Cizina nám špitály nezachrání. Blatného muž odhalil pravdu
Foto: Screen ČT24
Popisek: Náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý

Černý upozornil, že v nemocnicích je v tuto chvíli hospitalizováno více než 6 500 pacientů. Z toho musí na jednotkách intenzivní péče ležet více než 1 300 osob a celý systému už se blíží svým limitům. Jenže počty covid pozitivních osob stále rostou. Pokud nezačne klesat reprodukční číslo koronaviru, tak se v příštích dvou týdnech budeme muset vyrovnat s vyčerpáním kapacity lůžek intenzivní péče v řadě krajů republiky, včetně Prahy.

Anketa

Kdo je lepší politik?

70%
hlasovalo: 14321 lidí

„Je zcela nutné, aby zde zaznělo opakovaně, že Česká republika v této situaci ještě nikdy nebyla, je také nutné komentovat to, že současná situace není nikoho vina - ani opozice, ani koalice, ani lékařů, ani pana ministra a je nutné tuto situaci vnímat jako jakoukoli jinou katastrofu nebo pandemii, která v minulosti lidstvo postihla,“ zdůraznil Černý před kamerami ČT.

„Kapacita lůžek intenzivní péče se v celé republice blíží svému absolutnímu vyčerpání. Je to dáno, mimo jiné, nedostatkem kvalifikovaného personálu v nemocnicích. V žádném případě již nelze udržet stávající standardy léčebné a jiné péče a nepochybně dochází k oddalování necovidové péče. Celý ten systém se blíží svým limitům,“ upozornil Černý.

Systém se podle něj možná ještě podaří posílit, ale už jen personálem, který není dostatečně kvalifikovaný k péči o pacienty ležící na jednotkách intenzivní péče. Podle Černého ale nejde o selhání systému, nýbrž jen o jeho zaplnění.

Pár slov pronesl také k možnosti, že bude Česko žádat o volná lůžka v zahraničí. „Zde je nutné jasně říct, že tato pomoc z hlediska kapacity je relativně malá a zatím jediná oficiální nabídka od německé strany se týkala možnosti umístění 9 pacientů,“ uvedl Černý.

Publicista Boris Cvek k tomu přidal několik čísel.

„Po víkendu přichází další dramatický nárůst. V počtu těžce nemocných jsme již dávno za podzimním rekordem (1 329 vs. 1 200, je to o více než 10 procent podzimního rekordu více),“ napsal lékař a publicista Cvek.

V nemocnicích leží více než 6 500 pacientů, ale už na podzim platilo, že asi 40 procent z toho tvoří pacienti tzv. sociálně hospitalizovaní.

Publicista Cvek promlouvá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…