Cizinci nám berou práci a je jich tu příliš, myslí si Češi

18.05.2012 17:52

Více než dvě třetiny Čechů jsou podle průzkumu agentury STEM přesvědčeny, že cizinců je v naší zemi příliš mnoho a berou nám práci. Dvě pětiny lidí zase mají za to, že v některých oborech nelze nedostatek pracovních sil řešit jinak než právě zaměstnáváním cizinců.

Cizinci nám berou práci a je jich tu příliš, myslí si Češi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Více než tři čtvrtiny Čechů, konkrétně 77 procent, považuje počet cizinců pracujících na našem území za příliš vysoký. Jen o pět procent méně občanů si myslí, že berou našim lidem práci. Pouze dvě pětiny lidí uznávají, že nedostatek zaměstnanců u určitých profesí je nutné řešit zaměstnáváním lidí jiné než české národnosti.

Celý průzkum agentury STEM ZDE

Názory napříč politickým spektrem

Od roku 2009, kdy kvůli hospodářské krizi významně stoupla nezaměstnanost, se názor Čechů na zaměstnávání cizinců nijak zásadně nemění. Tyto názory by se daly shrnout tak, že 43 procent lidí je zásadně proti zaměstnávání cizinců a jsou přesvědčeni, že způsobují Čechům problémy.

Naprosto opačný názor zastává jen devět procent lidí. Necelá čtvrtina lidí je sice k příslušníkům jiných zemí smířlivá v tom, že jsou v některých oblastech potřební, přesto mají za to, že by jich v Česku nemělo být tolik. Názory se sice liší vzhledem k sociální situaci dotázaných nebo jejich politické orientaci, přesto je jasné, že Češi k cizincům příliš vstřícní nejsou.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: joh

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…