Cizinci v ČR prý nevědí, že mohou volit. Šabatová: Není důležité, kolik jich odvolí, ale že jim není upíráno právo

06.10.2014 17:10

Kolik cizinců z Evropské unie, kteří mají právo účastnit se komunálních voleb, skutečně přijde k urnám? Deník.cz píše, že se chystá pouze několik desítek z nich. Mnozí prý ani nevědí, že mohou jít hlasovat i v případě, že mají v Česku pouze přechodné bydliště.

Cizinci v ČR prý nevědí, že mohou volit. Šabatová: Není důležité, kolik jich odvolí, ale že jim není upíráno právo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volby, ilustrační foto

Rozhodnutí Krajského soudu v Brně, že cizinec z EU může volit v komunálních volbách i přesto, že má na našem území pouze přechodné bydliště, prý příliš těchto lidí nezaujala. Soud rozhodl, že mohou k volbám všichni cizinci pocházející ze zemí Evropské unie, kteří mají na území České republiky trvalý nebo přechodný pobyt. „Jediné, co musí splnit, je požádat o zápis do dodatku stálého seznamu voličů. Žádost musí doručit na příslušný obecní úřad do osmého října," vysvětlil mluvčí ministerstva vnitra, které má volební právo cizinců na starost, Jiří Korbel.

„Město mají pomáhat vytvářet lidé, kteří v něm žijí. Kdybych volit nešel, nemohl bych pak nadávat," vysvětlil Deníku.cz Holanďan Frank von Bommel, který naopak volit půjde.

Dodal, že podle jeho názoru je největším problémem nejen v Brně, ale v celé republice korupce. „Je to nechutné, všichni moji kamarádi o tom tady mluví. Můj hlas proto dám té straně, která se chce zasadit o transparentní vedení města," řekl s tím, že nechce být konkrétnější.

Cizinci nemají informace

Podle informací z jednotlivých městských částí Brna se ale příliš cizinců k volbám nechystá. O možnost volit požádalo na obecních úřadech údajně jen velmi málo z nich. Podle ministerstva vnitra přitom v Brně žije přes 5 600 lidí pocházejících ze zemí Evropské unie, kteří zde mají přechodné bydliště a 2 867 cizinců s trvalým pobytem. V Brně prý evidují do dvaceti žádostí.

Podle Anny Sedláčkové z Expat Centre, zaměřeného na pomoc cizincům v Brně, je zájem tak nízký proto, že cizince o možnosti podílet se na volbě nového zastupitelstva nikdo neinformoval. „Městské úřady, ministerstvo vnitra a další veřejné instituce tuto možnost nepropagují. Cizinci o možnosti volit často nevědí také proto, že neumějí česky a nesledují domácí politiku," popsala Sedláčková.

Podle ombudsmanky Aleny Šabatové ale není důležité, kolik cizinců k volbám dojde. „Důležité je, že jim jejich právo není upíráno. Jsem přesvědčena, že pokud zde dlouhodobě žijí, mají mít možnost podílet se na rozvoji místa svého bydliště. Češi také mohou volit v zemích Evropské unie," řekla.

{relatedarticles title="Psali jsme:" articles="334387,334312,331871,328078,328003,323270,322721,318525" /

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…