Cizinci v Česku se nedoplatí za poporodní péči o děti

08.05.2012 10:54

Poporodní péče o děti Ukrajinky Kateryny Soloviové stála milion korun a nemocnice se o peníze stále soudí. Případ ukazuje na nevyřešenou zdravotní péči o děti cizinců, kteří pochází ze zemí mimo Evropskou unii. Jejich rodiče v Česku pobývají legálně, pracují a platí daně, jenom nemají trvalý pobyt. Cizincům vyšly vstříc akorát komerční pojišťovny. Od 1. ledna 2011 nabízejí pojištění, které zahrnuje i poporodní péči o novorozence pojištěné matky, napsala na svém webu Česká televize.

Cizinci v Česku se nedoplatí za poporodní péči o děti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Gott s chotí Ivanou slavnostně předal Thomayerově nemocnici nový přístroj pro novorozence

Problémem se zabývá také veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský. V dubnu proto Poslanecké sněmovně předložil doporučení týkající se úpravy zdravotního pojištění cizinců. Ředitel odboru komunikace s veřejností ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň připustil, že by se drobná úprava zákona mohla udělat, informuje server České televize.

Rodina Ukrajinky se za ošetření v inkubátoru nedoplatí

Rodině Kateryny Soloviové už ale tři roky rostou penále, dluh se bude dál zvětšovat. V roce 2009 Ukrajinka předčasně porodila v motolské nemocnici dvojčata, obě miminka ovšem musela okamžitě do inkubátoru. Matka se až po několika dnech dozvěděla, že její veřejné zdravotní pojištění pokryje pouze samotný porod, ale ne následnou a intenzivní péči o děti.

Den péče o dítě v inkubátoru stojí 55 tisíc korun. Dluh Soloviové se za tři týdny vyšplhal na milion.

Rodina dostala fakturu, aby dluh uhradila do třiceti dnů. „To není vůbec možné, abychom někde našli milion korun,“ řekla v pořadu 168 hodin.

Komerční pojištění pro cizince je drahé a má svá rizika

Její případ ale ukázal na slabiny Česka v péči o děti cizinců bez trvalého pobytu. „Ve většině evropských států, když člověk platí daně a legálně pobývá na území té země, má stejný přístup ke zdravotnictví jako občané té země a jeho děti také,“ řekla České televizi Elena Tulupova z Ústavu veřejného zdravotnictví a medicínského práva.

Pojištění, které teď nabízejí komerční pojišťovny od 1. ledna, ovšem skýtá řadu problémů. Není to levná záležitost, může přijít zhruba na 40 tisíc korun. Navíc se vztahuje pouze na dobu strávenou v porodnici. Pokud je dítě nemocné a potřebuje další zdravotní péči i po propuštění z porodnice, musí rodiče znovu žebrat u komerční pojišťovny. Často ale zbytečně.

Další věcí je fakt, že matka nemůže mít dvě zdravotní pojistky. Pokud tedy chce uzavřít komerční pojistku na nenarozené dítě, riskuje, že pokud sama během těhotenství vážně onemocní, nemusí jí komerční pojistka stačit.
 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…