Článek, který odmítl odvysílat Český rozhlas. Šlo o EU. Zde ho máte

01.10.2018 13:02

Komentář, který nevyšel. Komentátorce a bývalé člence ODS Karolině Stonjekové měl na Českém rozhlasu Plus vyjít text, ve kterém se zaobírala rozhodnutím Evropského parlamentu zahájit proces namířený proti Maďarsku pod vládou Viktora Orbána. Personou, která hlasování iniciovala, je Judith Sargentiniová. Ale nevyšel. Byl prý „slabý“. Tak ho autorka uveřejnila sama na svém profilu. „Já ani jiné než slabé příspěvky psát neumím – o čemž svědčí i to, že ten minulý se několik dní držel na pozici nejčtenějšího komentáře,“ říká na adresu Českého rozhlasu Plus.

Článek, který odmítl odvysílat Český rozhlas. Šlo o EU. Zde ho máte
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

„Dnes měl být na Českém rozhlasu Plus uveřejněn můj komentář z minulého týdne. Leč odvysílán nebyl. A nebude. Oficiálně s odůvodněním, že je prý ‚slabý‘,“ uvádí Karolina Stonjeková svůj příspěvek. Pak dodala, že její komentáře jsou tak slabé, že byl ten minulý dlouho nejčtenější. „Každopádně vám tu slabotu slabou dávám níže k dispozici k přečtení,“ říká a dodává, že obrázek si má udělat každý sám.

Anketa

Cítíte se na ulicích svého města (své obce) bezpečně?

23%
77%
hlasovalo: 4474 lidí

Text komentáře Karoliny Stonjekové:

EVROPSKÉ PARADOXY

Po událostech minulého týdne máme jasno! Zloduchem roku se stává maďarský premiér Viktor Orbán.

Je totiž autoritář a navíc hrozba takzvané liberální demokracie, který odmítá přijímat imigranty a neváhá se postavit proti špičkám Evropské unie. Fakt, že nebýt posledně zmiňovaných dvou bodů, nebyl by Orbán nikdy obviňován z těch prvních dvou, ponechme nyní stranou, protože o maďarském premiérovi a jeho politice jsme už v posledních dnech slyšeli mnohé.

Co ale zůstalo našim očím a uším poněkud skryté, je hlavní postava antiorbánovského tažení v Evropském parlamentu, čtyřiačtyřicetiletá poslankyně Judith Sargentiniová. Nepodívat se na tuto dámu i její politickou stranu blíže, by byla věčná škoda, protože tyto informace poskytují o současném stavu Evropské unie několik velmi zajímavých informací a přinášejí několik ještě zajímavějších paradoxů.

Domovská strana Sargentiniové, zvaná Groen Links, vznikla v roce 1989 sloučením 4 stran: Pacifistické socialistické strany, Politické strany radikálů, Evangelické lidové strany a tu největší perličku si nechme na konec – Komunistické strany Nizozemska.

Sama Sargentiniová se pak politicky profilovala na příklad na tématech: boj proti klimatické změně, podpora migrace či ženská emancipace. A jak sama přiznává, již jako dítě se s rodiči účastnila demonstrací proti umisťování jaderných zbraní.

Stojí za to zdůraznit, že strana Groen Links nikdy od svého založení nebyla ve vládě a bez ohledu na aktuální preference, zatím nikdy v celostátních volbách nezískala přes 10 % hlasů. V posledních volbách do Evropského parlamentu pak domovská partaj europoslankyně Sargentiniové získala pouze 6,9 % hlasů a o dvě procenta a jednoho europoslance si tak pohoršila oproti volbám v roce 2009.

Sečteno, podtrženo: Opakovaně demokraticky zvolený premiér Orbán byl na koberečku před dámou, která s jakýmikoli exekutivními funkcemi nemá žádné zkušenosti. Žena, jejíž strana nikdy nepřekročila 10 % je hlavním kritikem politika, jehož uskupení naopak nikdy za posledních 16 let nekleslo pod 40 % hlasů.

A naší pozornosti by neměl uniknout ani fakt, že muž, který byl na konci 80. let jednou z předních postav studentského antikomunistického hnutí, nyní stojí proti europoslankyni, jejíž strana z podstatné části vznikala právě na idejích komunismu.

A to je ten největší paradox vůbec! Že onen pověstný evropský mainstream dnes nereprezentuje antikomunistický ochránce konzervativních hodnot, ale naopak dáma z extrémně levicové strany s komunistickými kořeny. Jestli je zrovna toto pro Evropskou unii dobrá zpráva, na to nechť už si odpoví každý sám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…