Člen ČSSD chválí Brežněva a obhajuje okupaci z roku 1968

20.08.2013 8:59

Sociální demokrat Michal Mašata ve svém blogu na serveru iDnes.cz obhajuje vpád vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968. Podle něj udělal vůdce SSSR Brežněv správnou věc. Mašata pak kritizuje Alexandra Dubčeka.

Člen ČSSD chválí Brežněva a obhajuje okupaci z roku 1968
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vzpomínkový pietní akt při příležitosti 44. výročí uctění památky padlých při vpádu vojsk zemí Varšavské smlouvy do Československa

Leonid Brežněv se v srpnu 1968 zachoval jako státník a udělal, co musel. Oproti tomu Dubček nevyplnil „pochopitelné a legitimní zájmy Sovětů“, nereagoval na „potřeby země, v jejíž sféře vlivu jsme byli“ a jako „blbec v Praze“ se pokusil rozběhnout hlavou proti zdi.

Případné odtržení ČSSR od SSSR mohlo být vnímáno jako slabost

Tak podle iDnes.cz vyzněl text člena ČSSD Michala Mašaty z Poděbrad. Ten se mimo jiné zabývá politikou zaměstnanosti a svou argumentaci v článku opírá o sovětské geopolitické zájmy v rámci studené války a zabránění jadernému konfliktu.

Poukázal na to, že Československo bylo jedinou zemí na hranici se Západem, kde nebyla rozmístěna sovětská armáda. Případné odtržení ČSSR od Sovětského svazu by pak mohlo být vnímáno jako signál slabosti.

Mašata ale polemiku dotahuje dál. ČSSR by prý mohla vstoupit do NATO, a to by mohl být regulérní důvod pro jadernou válku.

Blbci v Praze museli vyzkoušet, co to udělá, rozběhnout se hlavou proti zdi

Na závěr se v článku tvrdí, že pokud by Alexandr Dubček v únoru 1968 souhlasil s rozmístěním sovětských vojsk, mohl v Československu vybudovat vytoužený socialismus s lidskou tváří. „Jen blbci v Praze museli vyzkoušet, co to udělá, když se rozběhneme hlavou proti zdi,“ uvedl Mašata.

Mašata po dotazu novinářů uznal, že na sovětském postupu nebylo nic demokratického. Přesto trvá na tom, že okupace ČSSR byla správná. Prý ušetřila životy možných obětí vojenského střetu mezi NATO a Varšavskou smlouvou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…