Člen ČSSD šokoval Sobotku. Toto napsal o srpnové okupaci a komunistech

21.08.2013 17:23

Sociální demokrat Michal Mašata z Poděbrad, který byl i delegátem ostravského sjezdu strany, vyvolal pozdvižení svým článkem, v němž obhajuje okupaci vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968. Sovětský vůdce Brežněv se podle něho zachoval jako skutečný státník.

Člen ČSSD šokoval Sobotku. Toto napsal o srpnové okupaci a komunistech
Foto: Ústav pro soudobé dějiny
Popisek: Intervence vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu1968

Leonid Brežněv, první tajemník Komunistické strany Sovětského svazu, prý udělal správnou věc a nemohl jednat jinak. "Leonid Brežněv v roce 1968 musel bezpodmínečně udělat to, co udělal, a zachoval se jako státník, zatímco opěvovaný Alexander Dubček předvedl českou malost (Dubček byl ovšem Slovák, pozn. red.), nevyplnil naprosto pochopitelné a legitimní zájmy Sovětů, nereagoval na potřeby země, v jejíž sféře vlivu jsme byli a jako blbec v Praze se zkusil rozběhnout hlavou proti zdi, co to udělá," píše Mašata.

Musíme spolupracovat s komunisty. Je to správné

A zcela v rozporu s historickými fakty uvádí, že kdyby Dubček souhlasil s umístěním spojeneckých vojsk na československém území, toleroval by Brežněv Pražské jaro. Tak by bylo dosaženo vytouženého socialismu s lidskou tváří.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se od Mašatova textu sice distancoval, ale je pravděpodobné, že je ve straně mnoho takových, kteří smýšlejí podobně. Ani nepřekvapí, že Mašata spatřuje jedinou možnost ve spolupráci s komunisty. "Nezbývá nic jiného než spolupráce s KSČM. Protože je to správné, protože je to legitimní. Nebude to koalice, ale bude to menšinová vláda ČSSD spolupracující s komunisty výměnou za realizaci části jejich programu," napsal sociální demokrat.

Chtěl se jen zviditelnit?

V reakci na to, co se strhlo poté, co jeho text vešel ve známost, napsal na Facebooku: "Návod na to jak se dostat do Poslanecké sněmovny, alespoň jako někdo, o 'kom se tam mluví': Mějte svůj SOUKROMÝ blog. Napište provokativní titulek. Obhajujte názor, který je menšinový. Prezentujte se jako 'levičák'. Buďte členem parlamentní strany a přiznejte se k tomu členství."

"A pak zjistíte," pokračuje, "jak snadné je stát se na 15 minut slavným (či spíše v mém případě neslavným). Upřímně řečeno... Když se za mou osobu někdo jako je pan Zaorálek 'musí trochu stydět', tak už je to vrchol všeho možného. Chápu ho (pana Zaorálka), ale stejně... Jsem obyčejný prodavač a byl jsem dnes na titulní stránce iDnes.cz a ještě se o mně mluvilo v Poslanecké sněmovně, no, není to absurdní?" ptá se Mašata.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…