Člen LAS i Hamas kritizovali Zemanův návrh na přesun ambasády ČR do Jeruzaléma

07.10.2013 8:18

Předseda arabského parlamentu, orgánu Ligy arabských států, Ahmad bin Muhammad Jarván kritizoval návrh prezidenta Miloše Zemana přesunout české velvyslanectví v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma. Podle Jarvána by šlo o "do očí bijící porušení mezinárodního práva, rezolucí OSN, Ženevských úmluv a mezinárodních dohod o okupovaných palestinských územích, včetně východního Jeruzaléma".

Člen LAS i Hamas kritizovali Zemanův návrh na přesun ambasády ČR do Jeruzaléma
Foto: Daniela Černá
Popisek: Během druhého dne v Jihomoravském kraji zavítal prezident i do Znojma

O postoji LAS informovala včera agentura Spojených arabských emirátů (WAM). Zeman o přání přesunu ambasády hovořil 30. září v Hradci Králové při zahájení tradičních Dnů pro Izrael. O několik dní později jej za to kritizoval člen výkonného výboru Organizace pro osvobození Palestiny Saíb Irikát, který českému prezidentovi poslal osobní dopis datovaný 5. října.

Podle zprávy serveru televize Al-Džazíra Zemanův návrh kritizovalo i palestinské radikální hnutí Hamas, které ovládá pásmo Gazy a je na palestinské samosprávě vedené prezidentem Mahmúdem Abbásem na západním břehu Jordánu nezávislé.

Hamas požaduje ukončení mírových jednání s Izraelem

Mluvčí Hamasu Saláh Bardavíl návrh Miloše Zemana označil za neúctu k náboženským, kulturním a politickým normám. "Vzhledem k tomu, že my, hnutí Hamas, odsuzujeme takovéto závažné rozhodnutí, požadujeme po palestinské samosprávě, aby ukončila frašku v podobě (mírových) jednání (s Izraelem), která dává zástěrku (izraelským) zločinům na okupovaných územích a která snadno vnukla některým zemím nápad stěhovat jejich velvyslanectví do Jeruzaléma," zdůraznil Bardavíl ve svém komuniké.

Zástupce Hamasu také řekl, že Česko by takovýmto krokem porušilo i principy UNESCO, a vyzval tuto organizaci, aby ČR zabránila v jejich porušení. Bardavíl rovněž vyzval arabské a muslimské země, aby do záležitosti zasáhly a odradily Česko od tohoto "závažného kroku".

Drtivá většina zemí má svá velvyslanectví v Izraeli v Tel Avivu, v Jeruzalémě má pouze několik států konzuláty (například USA či Itálie). Podle izraelských zdrojů mají jen Bolívie a Paraguay své ambasády na předměstí Jeruzaléma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…