Člen Rady bezpečnosti páchá v Aleppu nelidskou agresi. A Česká republika ho ještě podporuje. Zoufalý Ivan Gabal u Zuzany Tvarůžkové

14.12.2016 20:05

Poslanec Ivan Gabal zvolený do české Poslanecké sněmovny za KDU-ČSL ve středečním Interview ČT24 tvrdě zkritizoval Rusko za jeho počínání v Sýrii. Mezinárodní společenství jen tiše přihlíží hrůze, kterou Rusko jako člen Rady bezpečnosti OSN podporuje. Ruský prezident Vladimir Putin sice volá po boji proti teroristům, jenže jeho jednotky v boji s Islámským státem prohrávají. Pořádně na frak dostalo od Gabala i Česko.

Člen Rady bezpečnosti páchá v Aleppu nelidskou agresi. A Česká republika ho ještě podporuje. Zoufalý Ivan Gabal u Zuzany Tvarůžkové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Gabal

„Máme před sebou situaci, kdy dobytí Aleppa neznamená skončení syrského konfliktu, ale s vysokou pravděpodobností eskalaci konfliktu,“ varoval v úvodu Gabal. Nemluvě o tom, že velká pozornost věnovaná Aleppu vedla k tomu, že Islámský stát dobyl zpátky některá místa, ze kterých byl původně vyhnán – jde např. o Palmýru.

„My jsme byli neúspěšní v pokusu zastavit ostřelování Aleppa. Díky tomu, že jeden z útočníků sedí v Radě bezpečnosti OSN, jsme museli jen nečinně sedět a přihlížet, i když ti lidé v Aleppu opakovaně prosili o pomoc,“ obvinil Gabal Západ. „Jestliže nejsme schopni přes Radu bezpečnosti zasáhnout, tak ty sankce jsou to, co bychom měli udělat,“ doplnil poslanec k protiruským sankcím. Ukazuje se totiž, že Rusko sankce opravdu cítí, a protože teď komplikuje situaci v Sýrii, je třeba, aby tlak sankcí cítilo dál.

Ještě v roce 2011 bylo možné situaci v Sýrii uklidnit dialogem, ale Asad použil tvrdou sílu, čímž dialog znemožnil. Naopak spíš vytvořil prostor ke vzniku a rozrůstání Islámského státu. Západ byl pod vlivem traumat z Afghánistánu a Iráku příliš pasivní a toho využilo Rusko. Dnes je konflikt v Sýrii mnohavrstevný, multirozměrný a bude těžké ho udržet tak, aby neeskaloval směrem k Turecku, směrem ke Kurdům a sporům mezi šíity a sunnity.

„Rusko ztratilo svou vojenskou základnu, nechali tam spoustu zbraní. Rusko ztratilo i Palmýru a podle mého názoru Rusko v boji s Islámským státem prohrává,“ řekl Gabal jasně před kamerami.  

Sunnité založili Islámský stát společně s Čečenci a bývalými iráckými důstojníky. Umožnily to Spojené státy, které z Iráku odešly příliš rychle.

„Když jsem byl ve Washingtonu, tak jsem tam slyšel, že se tam počítá s tím, že Sýrie bude rozdělena na dvě zóny. Jedna bude ruská a druhá zóna bude pro ty ostatní, s výjimkou Islámského státu. Tam se počítá s tím, že Islámský stát bude poražen... Mně se ten americký plán zdá jako realistický, protože je jasné, že Asad a Rusko nemají pod kontrolou celou Sýrii a ani nebudou mít, protože tam je další silný pozemní hráč,“ doplnil Gabal.

Teď už Česko dělá něco horšího

„Ze strany Ruska byly řeči o společném boji proti Islámskému státu jen fíkovým listem, kterým se snažili zakrýt boj proti Asadově opozici. To se ukázalo jako pravdivé v okamžiku, kdy Rusové poměrně rychle ztratili Palmýru... Rusové musejí přistoupit na to, že se ta situace bude řešit dohodou v Radě bezpečnosti,“ uvedl bez obalu Gabal.

Česká republika teď prý už nedělá jen záštitu Asadovi. „Já si myslím, že teď už děláme něco horšího, teď už jsme opravdu přepadli na tu ruskou stranu. Tím, že diplomaticky akceptujeme režim Bašára Asada, dáváme nepřímo najevo, že uznáváme tu hrůzu, která se děje v Aleppu,“ varoval Gabal.

Poslanec o tom komunikuje i s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD), ale prozatím je z této diskuse poněkud zklamán. „Ty odpovědi, které dostávám, jsou pro mě spíš zklamáním než odpověďmi. My už nemáme žádné důvody k tomu, co tam děláme, kromě samotného udržení ambasády. Díky tomu, že tam tu ambasádu máme, jsme se ani jednou nevyjádřili k situaci v Aleppu, což je v přímém rozporu s tím, že chceme řešit uprchlickou krizi už tam, kde vzniká. On se o tom nikdo nebaví a ministerstvo neslyší, že by dělalo něco špatně,“ pokračoval v palbě do řad koaliční ČSSD Gabal.

Na čínském prohlášení a na současné katastrofě v Aleppu se ukazuje, že české politické špičky spolu nekomunikují dostatečně v otázkách zahraniční politiky, což by se podle Gabala mělo změnit.

Měli bychom se prý mít velmi napozoru v probouzení nenávisti vůči uprchlíkům. Může se sice zdát, že probouzení nenávisti vede k politickému úspěchu na domácí scéně, ale ničí to evropskou spolupráci.  

„Zejména my ve střední Evropě si musíme uvědomit, že rozněcování etnické nenávisti je pro nás cestou do pekel,“ pozvedal hlas host. Měli bychom si prý uvědomit, že ve Středozemním moři zemřelo několik tisíc uprchlíků – uprchlíků, kteří prchají před hrůzami války. A podněcovat proti těmto lidem ještě nenávist je podle mého názoru v rozporu s jakoukoli evropskou hodnotou,“ je přesvědčen Gabal.

Řada lidí si podle jeho názoru neuvědomuje, jak moc je evropská integrace páteří naší prosperity a bezpečnosti. „My jsme velmi opřeli naši politiku o visegrádskou spolupráci, ale je třeba si uvědomit, že V4 začíná být z hlediska EU mírně řečeno toxická,“ zaznělo také z úst Gabala. Polsko a Maďarsko totiž stále hlasitěji promlouvají proti EU a protievropské postoje by podle poslance Česko nemělo přijmout za své.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …