Člen Svobodných: ODS je stranou mafiánského kapitalismu. Skončí pod pěti procenty

08.05.2013 21:13

Já-na-bráchismus, korporátní či mafiánský kapitalismus a strana pro podnikavce, ne pro podnikatele - to je v současné době synonymem ODS a pokud nenastane změna, tak při aktuálním trendu bude v příštích volbách bojovat o to, zda překoná pět procent. Tak hodnotí občanské demokraty šéf Strany svobodných občanů v Olomouckém kraji Josef Zbořil.

Člen Svobodných: ODS je stranou mafiánského kapitalismu. Skončí pod pěti procenty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

„Se stále se snižujícími volebními zisky ODS, roste i nespokojenost jejích členů s tímto stavem a snahou tento trend zvrátit. Sami již také neřeší to, co je příčinou, totiž zda je ODS pod vlivem „kmotrů“, kteří tunelují veřejné rozpočty na různých úrovních a kteří využívají politické síly ODS pro neviditelnost a nepostižitelnost svého jednání, ale řeší do jaké míry, a dokonce zda vůbec je ještě ODS zachránitelná aktivními idealisty v členské základně, změnou stranických pravidel nebo novými tvářemi ve vedení strany,“ míní Zbořil.

Strana pro podnikavce

A v kritice pokračuje: „Já-na-bráchismus, korporátní či mafiánský kapitalismus a strana pro podnikavce ne pro podnikatele - to je v současné době synonymem ODS a pokud nenastane změna, tak při aktuálním trendu bude v příštích volbách bojovat o to zda překoná 5% a ty další volby ji už nepřekoná. Je to zřetelné. Ale jde tento trend zvrátit novými tvářemi v čele ODS? Aby si ODS strhla nálepku strany kmotrů, tak by se nové tváře musely distancovat od všech jejích kmotrů a rozkrýt „svinstva“, která napáchali a páchají. Tím by se ale ODS stala před, nejen sněmovními, volbami ještě méně volitelná a propadla by se pod 5% rychleji než v případě pokud nebude dělat nic. Ovšem v případě volebních zisků pod 5% "kmotři" tuto stranu houfně začnou opouštět sami, ne všichni, ale v takovém počtu, že přestanou být dominantní silou,“ uvedl šéf svobodných v Olomouckém kraji.

Nebo ODS může pomoci jít cestou změny stranických pravidel? zamýšlí se dále Zbořil. „Především přechod z delegátského rozhodování při sestavování kandidátek na způsob transparentních stranických či otevřených primárek, po vzoru Strany svobodných občanů, která tak jako jediná v ČR funguje? Systémově ano, ale prakticky jen, pokud v ODS existuje dostatek idealistických charakterních lidí v členské základně. Jedním z takových se určitě jeví např. člen ProtiAlt a bloger IDNES Oldřich Florián, který 14.12.2012 napsal článek Proč jsem vstoupil do ODS? Na to zda se on či jiní prosadí jako nové tváře ODS a zda se potom nové tváře projeví jako pouzí nástupci v krytí současných a minulých „svinstev“ kmotrů či budou odkrývat a urychlovat pád pod 5% uvidíme v průběhu následujících cca šesti let,“ doplnil.

ODS nevolit

Podle něj vede cesta pro očistu ODS od kmotrů reálně pouze přes nepřekonání 5% hranice ve sněmovních volbách v tomto nebo příštím volebním období. „Já osobně bych uvítal co nejrychlejší dosažení tohoto výsledku a myslím, že většina obyvatel ČR z nejrůznějších důvodů také. Proto především vy, co ji tradičně volíte a v poslední době s čím dál větším sebezapřením, pomozte všem idealistickým a charakterním lidem v ODS v boji proti kmotrům během příštích voleb a ODS nevolte,“ vyzývá.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kup

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…