Člence České obchodní inspekce hrozili obchodníci i smrtí, řekl v ČT ředitel ČOI

12.04.2013 19:05

Hostem pátečního Interview ČT24 České televize byl ústřední ředitel České obchodní inspekce (ČOI) Vladimír Velčovský. Zabýval se především nekalými praktikami, které používají někteří obchodníci na předváděcích akcích vůči starším občanům. Mluvil i o vyhrožování smrtí či o odpírání jídla.

Člence České obchodní inspekce hrozili  obchodníci i smrtí, řekl v ČT ředitel ČOI
Foto: Hans Štembera
Popisek: Potraviny, ilustrační foto

"Česká obchodní inspekce pracuje podle stávajících pravidel a pokud se tato pravidla změní od prvního ledna příštího roku, budeme jen rádi," prohlásil v úvodu pořadu ředitel. Není přitom nijak neobvyklé. že jsou senioři na předváděcích akcích zamčeni v jedné místnosti, dokud nekoupí patřičný výrobek. Velčovský se cítí vnitřně pohoršen tím, co se o předváděcích akcích dozvěděl.

To nejotřesnější je ...

Předváděcím akcím se prý ČOI věnuje od počátku devadesátých let. S odstupem času lze říci, že tento problém spíš eskaluje, ačkoli ČOI má právní nástroje k tomu, aby mohla s tímto nešvarem bojovat. "Myslím si, že jsme měli tyto nekalé praktiky dříve stíhat exemplárním způsobem. Chci se věnovat také nějaké osvětě," uvedl Velčovský s tím, že ústřední ředitel může udělit pokutu až pět milionů korun. To je s ohledem na obraty, kterých mnohé společnosti dosahují za den, velmi málo. Společnosti mohou mít denní obrat i na úrovni 800 tisíc korun.

Nekalé praktiky se budou sankcionovat intenzivněji a častěji, slíbil v pořadu ředitel. "To nejotřesnější je, když je inspektorovi vyhrožováno smrtí, což se stalo v Libereckém kraji," prozradil hloubky marasmu, se kterým se inspektoři setkávají. Tragické je i to, že obchodníci nechtějí pustit seniory např. na oběd, dokud nepodepíšou patřičnou smlouvu o koupi toho či onoho výrobku.

Velčovský si však slibuje mnohé především od institutu prostředníka, který bude moct vstoupit do vztahu mezi zákazníkem a obchodníkem užívajícím špinavých praktik. Toto opatření má ulevit právě seniorům. Další obrannou linií je pravidelná kontrola webových stránek České obchodní inspekce, kde jsou velcí hříšníci zveřejňováni.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…