Členové ODS si prý udělali dojné krávy už i z diagnostických ústavů. Ředitelka prozradila více

13.04.2014 17:57

Hlavním úkolem diagnostických ústavů je péče o svěřené děti. Jenže jak zjistil server Týden.cz, několik jejich šéfů a „vyvolených" zaměstnanců si z těchto institucí doslova vytvořili dojné krávy. Podle svědectví jedné ředitelky stát na úkor nezletilých chlapců a dívek připravili za pomoci spřátelených úředníků o desítky milionů korun.

Členové ODS si prý udělali dojné krávy už i z diagnostických ústavů. Ředitelka prozradila více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý primátor Prahy Pavel Bém

„Během pěti let bylo v Dobřichovicích vytunelováno 59 milionů korun," uvedla pro Týden.cz bývalá ředitelka diagnostického ústavu a dětského domova v Dobřichovicích u Prahy Blanka Hrudková. V seznamu osob, které podle ní parazitovaly na ústavu, figurují i jména politiků ODS, konkrétně europoslance Jakuba Stárka či Jana Stárka, zastupitele ODS za Prahu - Radotín. Mezi zaměstnanci a spolupracovníky instituce se nachází i bývalý pražský primátor Pavel Bém.

„Finance pro ústavy se do roku 2010 stanovovaly na jedno lůžko," vysvětlovala Hrudková princip podvodu. Současně pro diagnostické ústavy činil základní jednolůžkový normativ 520 tisíc korun ročně. „S příplatky jste se ale v celorepublikovém průměru dostali za celou ústavní výchovu na 650 tisíc korun za rok na jedno lůžko, aniž by ovšem často takové dítě bylo reálně v ústavu umístěno," dodala s tím, že dnes je systém financování sice odlišný, leč kvůli jeho neuchopitelnosti do ústavů plynou pořád podobně vysoké peníze.

Dotace na neexistující děti

Ředitelé pak dle jejích slov poskytovali do jedné obytné místnosti co nejvíce postelí, a to bez ohledu na hygienické požadavky dané speciální vyhláškou, čímž se dopouštěli dotačního podvodu. „Desítky, ne-li stovky milionů, které takto do diagnostických ústavů přitekly na neexistující děti, se nato rozpustily do platů některých vyvolených zaměstnanců,“ podotkla.

Sama Hrudková byla loni odvolána z funkce ministrem školství Rusnokovy vlády Daliborem Štysem, zejména kvůli ostré kritice z řad zaměstnanců. Nyní se prý rozhodla detailně vylíčit praktiky, k nimž v ústavech dochází. A jak podotýká server Týden.cz, inspekční zprávy, kterými svá tvrzení dokládá, jí dávají v mnohém za pravdu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…