Členství v KSČ byla chyba. Poučil jsem se z ní, říká Fischer

03.03.2012 7:31

Část české veřejnosti je rozpolcená. Bylo by dobré podpořit v přímé volbě prezidenta Jana Fischera? Jako premiér úřednické vlády se těšil dobré pověsti, tu mu ovšem kazí členství v předlistopadové KSČ. Sám Fischer vstupu do strany lituje, a prohlašuje, že jde o jeden z důvodů, proč po Listopadu nepřijal žádnou z nabídek ke vstupu do některé z nových již demokratických stran.

Členství v KSČ byla chyba. Poučil jsem se z ní, říká Fischer
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Jan Fischer

Jan Fischer je jedním z předních kandidátů v prvním přímém volebním klání o Hrad. Těší se relativně vysoké podpoře občanů, image mu však kazí jeho členství v předlistopadové KSČ. Dvojnásob mu to škodí s přihlédnutím k možnosti, že by se mohl o post prezidenta utkat s Janem Švejnarem, který ve velmi mladém věku emigroval z tehdejšího Československa. Rozhovor s Janem Fischerem přináší dnešní MF Dnes.

Kariéru dělal až po Listopadu

"Přes všechny důvody, kterými bych mohl omlouvat své tehdejší rozhodnutí, hodnotím členství ve straně jako chybu. Nebudu ji zastírat a nijak se z ní vymlouvat. Poučil jsem se z ní. Jede o jeden z důvodů, proč jsem po roce 1989 odmítl množství nabídek na vstup do nových politických stran, které byly spojeny s možností výraznějšího kariérního postupu nebo s politikou funkcí,“ prohlašuje Fischer.

Nabídku ke vstupu do KSČ dostal Jan Fischer celkem třikrát. V letech 1974 a 1978 ji odmítl, ale v roce 1980 mu prý hrozilo, že nebude moct dělat vědeckou aspiranturu a možná bude muset odejít z Výzkumného ústavu sociálně ekonomických informací, pokud vstup do strany znovu odmítne. Stranická knížka mu tedy přinesla jedinou výhodu, mohl pracovat tam, kde chtěl. Dodává k tomu ovšem, že jeho kariérní vzestup přišel až po listopadu 1989.

Možný budoucí první muž ve státě také jednoznačně prohlašuje, že fandil disidentským aktivitám, o nichž slyšel např. v rádiu, i když se jich sám přímo neúčastnil.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…