Clintonová prý už našla hlavní příčinu své porážky. Toto veřejně prohlásila

13.11.2016 19:08

Demokratka Hillary Clintonová už prý ví, kdo může za to, že se nestala prezidentkou Spojených států. Podle informací BBC ze své porážky viní Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Clintonová prý už našla hlavní příčinu své porážky. Toto veřejně prohlásila
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Clintonová

Demokraté se pomalu vzpamatovávají z jasné porážky Hillary Clintonové, kterou utrpěla i navzdory tomu, že v absolutních číslech dostala od voličů asi o 200 tisíc hlasů víc. Americký volební systém je však nastaven tak, že vítězství patří Donaldu Trumpovi. Clintonová z porážky neviní ani tak volební systém, svůj tým ani sebe sama. Za to, že prohrála, prý může hlavně ředitel FBI James Comey. Informuje o tom server BBC.

Ačkoli FBI před několika měsíci konstatovala, že se Hillary Clintonová dopustila veliké nedbalosti, když jako ministryně zahraničí používala k posílání citlivých informací soukromý e-mail, vyšetřovatelé nezjistili žádné porušení zákona. Jenže pak přišel 28. říjen a ředitel FBI James Comey napsal Kongresu, že vyšetřování této aféry bylo znovu otevřeno. V tu chvíli se vyrojila řada spekulací, čeho všeho se Clintonová mohla dopustit.

„Existuje spousta důvodů, proč jsme nebyli ve volební kampani úspěšní,“ konstatovala Clintonová na závěr rozhovoru se svými volebními donátory v sobotu večer. „Naše analýza ale ukazuje, že dopis pana Comeyho vyvolal mezi voliči zásadní pochybnosti, které byly nepodložené, ale zastavily náš rostoucí trend v přízni voličů. Klesli jsme a museli jsme se opravdu hodně snažit, abychom opět začali růst,“ mělo zaznít z úst neúspěšné kandidátky.

Americká média dodávají, že podle Clintonové sice ředitel FBI dva dny před volbami konstatoval, že nedošlo k porušení zákona, ale pochybnosti mezi potenciálními voliči tím nezmizely, zatímco voliči Donalda Trumpa se jen utvrdili v tom, že Clintonovou chrání prohnilý systém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…