Clintonová srovnala okupaci Krymu s Hitlerovými zábory z 30. let

06.03.2014 11:10

Bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová přirovnala ruské vojenské přesuny na ukrajinském Krymu k záborům, které ve 30. letech minulého století pod vedením diktátora Adolfa Hitlera podnikalo nacistické Německo. Podle agentury AP zároveň ohodnotila ruského prezidenta Vladimira Putina jako silného vůdce, kterého se lze ale lehce dotknout a který mrhá možnostmi své země.

Clintonová srovnala okupaci Krymu s Hitlerovými zábory z 30. let
Foto: www.kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

„Pokud to nyní zní nějak povědomě, tak proto, že Hitler to dělal ve třicátých letech," řekla Clintonová během návštěvy Kalifornie v reakci na Putinovo tvrzení, že chrání etnické Rusy.

„Hitler pořád říkal: 'Nechovají se k nim správně. Musím tam jít a chránit svoje lidi'. A proto to u všech vyvolalo takovou nervozitu," podotkla Clintonová, o které se hovoří jako o možné žhavé kandidátce na prezidentskou funkci v příštích volbách v roce 2016.

„Tvrzení prezidenta Putina a dalších Rusů, že na Krym a možná dál na východ Ukrajiny jít museli, protože musejí chránit ruskou menšinu, připomíná tvrzení ze třicátých let, kdy nacistické Německo neustále opakovalo, jak musí chránit německé menšiny v Polsku a v Československu a jinde v Evropě," dodala Clintonová.

Putin se prý snaží o resovětizaci

„Chci jen, aby si všichni udělali výlet do historie. Samozřejmě nic nesrovnávám. Ale doporučila bych, abychom se poučili z této taktiky, která byla použita už v minulosti," řekla.

Podle Clintonové se Putin snaží o "resovětizaci" ruské periferie, tedy o obnovení co největšího vlivu ve státech, s nimiž Rusko sousedí a s nimiž kdysi tvořilo Sovětský svaz. Jde ale podle ní o plýtvání potenciálem národa a o ohrožování stability, ba i míru v Evropě.

Clintonová zároveň podpořila tvrzení amerického prezidenta Baracka Obamy, že ruská intervence na Krymu je porušením mezinárodního práva, i výzvu americké vlády, aby se Rusko vyvarovalo vyhrožování silou či jejího použití.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…