Člověk dělá věci ve strachu, přidá se k tomu zlu a ví, že dělá špatnost... Oběti komunistického útlaku promluvily

09.07.2018 17:01

Perzekvovaní z minulého režimu mluví o své současné situaci a o svých zkušenostech z minulého režimu. Ljuba Václavová, Jindřich Holas, Jiří Tichý, ti všichni v pořadu Obzor na seznam.cz odkryli svou minulost.

Člověk dělá věci ve strachu, přidá se k tomu zlu a ví, že dělá špatnost... Oběti komunistického útlaku promluvily
Foto: David Hora
Popisek: Na památku obětem komunismu

Jiří Tichý vzpomíná, jak si na základní škole vlepil při výročí založení republiky do sešitu fotku Masaryka. „No máš to hezký, Jiříku, ale tendle pán toho pro tu naši republiku tolik neudělal,“ byla reakce učitelky. V dospělosti pak podepsal chartu a vyhodili ho z práce. Pak dělal číšníka na Palackého náměstí a živil se i jinými manuálními pracemi. Tichý žije podle svých slov „od důchodu do důchodu“ a občas si přivydělává v Národní galerii.

Anketa

Máte rádi seriál Chalupáři?

87%
9%
hlasovalo: 5490 lidí

Za skandální považuje vysoké důchody bývalých prominentů a naopak nízké nebo neexistující důchody exulantů. „Někteří lidé nemají žádný důchod a žijí na pokraji přežití,“ komentuje situaci. Současnou politickou roli KSČM vnímá tak, že na rozdíl od „nahnědlého“ Okamury nemůže prý nikdo KSČM brát jako extremistickou stranu. Ale hlavně mladým lidem by se prý mělo vysvětlovat, že komunisté vždy využijí demokracii k tomu, aby ji zardousili.

Jindřich Holas byl v armádním orchestru. Pak odmítl stát na čestné stráži a vstoupit do strany. Po službě v armádě v dolech těžil uran. Prý to byla jediná práce, kterou mohl sehnat. Důchod má takový, že stačí na přežití, ale musí počítat s každou korunou. V zimě prý byla situace tak špatná, že mu došlo uhlí, kterým topil. Podle Holase lidi nemají zájem se poučit, protože myslí spíš na peníze.

Ljuba Václavová vstoupila do strany, aby ji změnila, a po setkání s praxí na schůzích zase vystoupila. „Kdo to neprožil, ten si to nedovede představit, že člověk dělá věci ze strachu, přidá se k tomu špatnýmu a ví, že je to špatný,“ popisuje situaci. „Za to, že jsem dělala podřadné práce místo toho, co umím, jsem skončila na osmi a půl tisících penze,“ popisuje svůj důchod Ljuba Václavová. „Je naprosto nespravedlivé, jaké penze mají fízlové a estébáci,“ říká a dodává: „Je to naprosto nedomyšlená nespravedlnost. Byli jsme po revoluci naivní, protože jsme si mysleli, že máme demokracii a všechno je v pořádku.“ Vadí jí, že lidé necítí tu, dle jejích slov, „strašnou vinu komunistické strany“, za kterou se podle ní komunisté z KSČM stále neomluvili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Benda k čachrům s vědeckými pracemi: Kdybych věděl, že bude toto téma, tak nepřijdu

13:05 Benda k čachrům s vědeckými pracemi: Kdybych věděl, že bude toto téma, tak nepřijdu

O výměně ministrů pro vědu, výzkum a inovace a o korespondenční volbě diskutovali v Partii na CNN Pr…