Člověk v tísni? Peníze z USA, nátlak na český stát, americký nástroj. Zkušený a vážený muž promluvil

19.02.2020 13:14

Bývalý náměstek na Ministerstvu zahraničí ČR si v rozhovoru pro server Echo24.cz vzal do prádla neziskovou organizaci Člověk v tísni. V době, kdy byl náměstkem, prý k této neziskové organizaci přiteklo na 100 milionů korun.

Člověk v tísni? Peníze z USA, nátlak na český stát, americký nástroj. Zkušený a vážený muž promluvil
Foto: Ministerstvo zahraničních věcí České republiky
Popisek: Petr Drulák

Někdejší náměstek ministra zahraničí Petr Drulák byl také českým velvyslancem ve Francii, ale na konci roku 2019 byl vyměněn. Prezident Miloš Zeman si prý přál jeho odchod a jako prezident má takový vliv na současnou politickou scénu, že si své přání prosadil.

Velvyslanci končí předčasně, jen když udělají nějaký průšvih. Já skončil předčasně proto, že prezident měl na místo ve Francii svého kandidáta a toho chtěl nějak odměnit. A vzhledem k politické síle, kterou Miloš Zeman vládne a která je v historii českých prezidentů bezprecedentní, si to dokázal vynutit poměrně brutálním způsobem,“ poznamenal Drulák.

Pozornost věnoval i neziskové organizaci Člověk v tísni, která dostává peníze i od ministerstva zahraničí ČR.

„V době, kdy jsem tam působil, mu šlo z ministerstva 100 milionů. A do jisté míry to i vysvětluje mediální kampaň, kterou proti mně Člověk v tísni vedl roku 2014 kolem debat o lidskoprávní politice v české diplomacii. Myslím, že mě podezírali, že chci peníze pro ně přiškrtit. Já to chtěl jen otevřít, aby některé granty mohly dostávat i jiné organizace než Člověk v tísni a jeho satelity. Oni vedli akce na mou delegitimizaci. Rozesílání různých dopisů, signálů, mailů klíčovým představitelům českého státu, že já představuji problém. Jeden z dokladů je přece uniklý e-mail ředitele Člověka v tísni Šimona Pánka blízkému spolupracovníkovi tehdejšího premiéra Sobotky, advokátovi Radku Pokornému, kde mě Pánek zmiňuje jako reputační potíž pro republiku ve světě, hlavně v Americe. Vím i od tehdejšího ministra Lubomíra Zaorálka, jak s ním o mně Člověk v tísni komunikoval,“ uvedl Drulák.

Z médií prý ale ví, že nezisková organizace Člověk v tísni v České republice pomáhá, např. lidem, kteří spadli do exekuční pasti, ale i tak je k Člověku v tísni kritický.

„Ale zatímco na Západě typická humanitární organizace, řekněme křesťanská charita, začne doma a posléze případně přeroste za hranice, Člověk v tísni vznikl rovnou pro angažmá v zahraničí. Tím pádem se ani nemohl opřít o zájem a podporu doma, potřeboval zahraniční peníze. Při jeho vzniku hrála ohromnou roli National Endowment for Democracy (americká vládní agentura pro podporu demokracie ve světě – pozn. red.). Tedy oni v podstatě vznikli jako ideologický nástroj lidskoprávního intervencionismu, který se nutně nekryje se zájmy české zahraniční politiky. Ale díky svým kontaktům i penězům mají silnou roli a v mnoha ohledech dokážou zastínit i ministerstvo zahraničí,“ vyjádřil svůj názor bývalý náměstek.

Neziskové organizaci také vyčetl, že se snaží určovat českou zahraniční politiku v některých zemích, např. v Ázerbájdžánu nebo Afghánistánu. U Afghánistánu je přesvědčen, že lze této zemi pomoct až poté, co tam skončí válka, ale Člověk v tísni tam i během války rozvíjí různé aktivity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…