Člověk v tísni varuje: Úsvit v kampani používá mýty a prázdné fráze

30.04.2014 19:35

Kampaň hnutí Úsvit před volbami do Evropského parlamentu používá mýty, prázdné fráze a zavádějící formulace. Na svém webu na to upozorňuje obecně prospěšná společnost Člověk v tísni. A hned některá tvrzení Okamurova hnutí uvádí na pravou míru.

Člověk v tísni varuje: Úsvit v kampani používá mýty a prázdné fráze
Foto: red
Popisek: Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury

Prvním z mýtů je prý ten, že cizinci berou Čechům práci. „Ve skutečnosti musí dát zaměstnavatelé přednost Čechům. Pouze pokud není místo možné obsadit Čechem (respektive občanem EU – stejné právo mají Češi v dalších státech EU), je možné zaměstnat migranta ze zemí mimo EU,“ argumentuje Člověk v tísni s tím, že podle statistik Ministerstva práce a sociálních věcí je využívání sociálních dávek migranty téměř nulové.

Není prý také pravdou, že by do Česka proudili nepřizpůsobiví imigranti a náboženští fanatici. Migranti z EU i mimo EU prý tvoří v České republice zhruba 4 procenta obyvatelstva, což je ve srovnání s ostatními státy Evropské unie velmi nízké číslo. „Většina imigrantů pochází z Evropské unie, nejvíce je Slováků. Jsou tedy oni těmi nepřizpůsobivými imigranty? Nebo náboženskými fanatiky? Nejvíce imigrantů, kteří přicházejí do Česka ze zemí mimo EU, pochází z Ukrajiny a Vietnamu,“ tvrdí Člověk v tísni s tím, že v tomto případě Úsvit používá v podstatě pouze prázdné fráze, které ale mají potenciál přitáhnout pozornost určitého spektra lidí. „Nebezpečí pak je v tom, že pronikají do veřejného diskurzu a vytvářejí umělá témata, která nejsou založena na realitě. Posunují také hranice toho, která vyjádření jsou ještě společensky přijatelná a která už ne,“ varuje obecně prospěšná společnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…