Člověk v tísni vyzkoumal: Lidé v zemích V4 se bojí migrantů a přitom v nich skoro žádní nejsou

12.02.2018 22:35

I přestože počet azylantů v zemích V4 není vysoký, mezi obyvateli těchto zemí panují obavy z migrace. „Imigrace z jiných členských států vzbuzuje u téměř 40 procent obyvatel V4 spíše negativní emoce,“ konstatuje podle serveru Aktuálně.cz zpráva Člověka v tísni.

Člověk v tísni vyzkoumal: Lidé v zemích V4 se bojí migrantů a přitom v nich skoro žádní nejsou
Foto: clovekvtisni.cz
Popisek: Člověk v tísni - logo

„Počet migrantů a držitelů mezinárodní ochrany v zemích takzvané Visegrádské čtyřky (V4) je ve srovnání se starými členskými státy Evropské unie spíše nízký s maximálním podílem kolem pěti procent celkové populace,“ uvádí zpráva Člověka v tísni. I přesto jsou ale zástupci těchto zemí dlouhodobě odmítaví ke společné evropské migrační politice a všem formám migrace. „Imigrace z jiných členských států vzbuzuje u téměř 40 procent obyvatel V4 spíše negativní emoce,“ uvádí Člověk v tísni s odvoláním na výsledky průzkumů Eurobarometr.

„Na konci roku 2016 žilo v Česku 4,66 procenta cizinců. Podíl azylantů a osob s takzvanou doplňkovou ochranou na celkové populaci země dosahoval 0,03 procenta. Na Slovensku byl podíl držitelů mezinárodní ochrany na celkovém počtu obyvatel 0,01 procenta, v Maďarsku dosahoval 0,01 procenta a v Polsku pouze 0,001 procenta,“ vyjmenovává zpráva humanitární  organizace. 

Původní zpráva zde.

Obyvatelé České republiky pak patří do skupiny nejvíce skeptických. Podle průzkumu 48 % Čechů uvedlo, že imigrace z jiných zemí EU v nich vyvolává negativní pocity. Naopak nejméně skeptičtí byli obyvatelé Polské republiky. Záporně vnímá imigraci 24 % Poláků.

Zásadnější nevole panuje směrem k imigraci ze zemí mimo ostatní státy Evropské unie. „Více či méně negativní pocit z nich loni v květnu mělo 81 procent Čechů a Slováků, 78 procent Maďarů a 71 procent Poláků. Průměr celé Unie byl 54 procent. Obyvatelé V4 jsou Evropany, kteří nejméně věří v pozitivní přínos migrantů pro jejich společnosti,“ konstatuje společnost Člověk v tísni. Z průzkumu dále vzplývá, že 16 % Čechů, 14 % Slováků a 12 % Maďarů považuje migranty za pozitivní přínos pro zemi. Nejkladnější postoj je pak viditelný u Poláků. Počet kladných odpovědí dosahoval 30 %.

„Snaha Unie řešit problém s přílivem migrantů pomocí kvót je ze zemí V4 nejméně populární v Česku. Loni v květnu se proti společné evropské migrační politice vyslovil v průzkumu Eurobarometr 56 procent Čechů, 45 procent Maďarů, 42 procent Poláků a 31 procent obyvatel Slovenska. Celounijní průměr byl 25 procent,“ shrnuje Člověk v tísni. 

Podíl cizinců a žadatelů o azyl na obyvatelstvu zemí V4 v roce 2016:

 

Podíl cizinců (v %).

Podíl držitelů mezinárodní ochrany (v %)

Česká republika

4,66

0,03

Maďarsko

1,56

0,03

Polsko

0,039

0,001

Slovensko

1,72

0,01

Zdroj: Člověk v tísni

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…