Co Sobotka řekl Číňanům: Těšíme se na spolupráci, velmi kvalitní spolupráce, vážíme si kvalitní spolupráce...

24.11.2015 13:00

Premiér Bohuslav Sobotka se účastnil summitu 16+1 v čínském městě Su-čou, kde se setkal s předsedou vlády Čínské lidové republiky a představiteli 15 zemí střední a východní Evropy. Ve svém projevu se zabýval hlavně možnostmi spolupráce mezi Čínou a Českou republikou.

Co Sobotka řekl Číňanům: Těšíme se na spolupráci, velmi kvalitní spolupráce, vážíme si kvalitní spolupráce...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Česká republika je velmi aktivním účastníkem platformy 16+1, vnímá ji jako jednu z příležitostí, jak prohloubit dvoustrannou spolupráci s Čínskou lidovou republikou,“ řekl Sobotka ve svém projevu na ekonomickém summitu v Číně. V jeho průběhu premiér ještě několikrát připomněl českou angažovanost v česko-čínské spolupráci. „Jsem potěšen, že platformu jsme již využili k řadě užitečných setkání a nasměrování mnoha projektů v česko-čínských bilaterálních vztazích.“

Poděkoval také za účast na Čínském investičním fóru, které se letos konalo v Praze. „Organizace těchto aktivit je naším letošním konkrétním příspěvkem do rozvoje naší platformy. Odráží to naše pevné přesvědčení o praktickém, a tedy efektivním přínosu této platformy k rozvoji vzájemné spolupráce v nejrůznějších oblastech.“

Následně se rozmluvil o Nové Hedvábné stezce jako o propojení v mnoha dimenzích. Jak fyzicky, tak podpůrně. „Propojenost ve smyslu podpory cestovního ruchu, který vede k lepšímu poznávání, včetně hlubšího porozumění historii a také tradici a hodnotám našich kulturních prostorů,“ řekl Sobotka. Pochválil také nově otevřenou leteckou linku mezi Prahou a Pekingem. „Zároveň věřím, že existuje potenciál pro zahájení přímých leteckých spojení do Prahy i z dalších čínských měst.“

„V rámci iniciativy Nová Hedvábná stezka jsme připraveni spolupracovat např. i v oblasti všeobecného letectví,“ dodal premiér a vychválil české „know-how“, které by mohlo v tomto směru výrazně pomoci.

„Spolupráci regionů a měst považujeme za významnou součást našich vztahů a jsme připraveni ji nadále rozvíjet,“ uvedl Sobotka a dodal: „Těšíme se na spolupráci při přípravě příštího Setkání regionálních lídrů, které se uskuteční v roce 2016 tady v Číně.“

„Vážíme si kvalitní spolupráce mezi českým a čínským zdravotnictvím, neboť je přínosná nejen pro naše země, ale především pro pacienty,“ řekl premiér a připomněl, že Česká republika z této spolupráce velmi čerpá, co se týká tradiční medicíny. „Bude nám potěšením sdílet své znalosti týkající se tradiční čínské medicíny s ostatními zeměmi střední a východní Evropy.“

Na závěr uvedl, že Česká republika se chce zasadit o vznik zdravotnické asociace ve stejném formátu 16+1, ve kterém se nesl současný summit. „Naše zkušenosti z uspořádání zdravotnického fóra v červnu tohoto roku hovoří jasně ve prospěch budoucnosti spolupráce 16+1 také v této oblasti.“

Celý Sobotkův projev:

Za dobu svého tříletého trvání platforma 16+1 již ukázala, že umožňuje společně hledat cesty, jak efektivně využít skrytý potenciál vztahů Čínské lidové republiky s naším evropským regionem.

Česká republika je velmi aktivním účastníkem platformy 16+1, vnímá ji jako jednu z příležitostí, jak prohloubit dvoustrannou spolupráci s Čínskou lidovou republikou, a je připravena v souladu se strategickým partnerstvím, které máme mezi Evropskou unií a ČLR naplňovat a doplňovat tuto další rovinu česko-čínské spolupráce.

Česká republika se zúčastnila řady aktivit ve formátu 16+1. Jejich výsledky jsou povzbuzující, zejména v oblasti obchodních a investičních kontaktů, regionálních kontaktů a kontaktů mezi lidmi našich zemí. Jsem potěšen, že platformu jsme již využili k řadě užitečných setkání a nasměrování mnoha projektů v česko-čínských bilaterálních vztazích.

Rád bych poděkoval všem při této příležitosti, delegacím a účastníkům Čínského investičního fóra a Health Ministers Meeting, které jsme letos zorganizovali v Praze v ČR. Organizace těchto aktivit je naším letošním konkrétním příspěvkem do rozvoje naši platformy. Odráží to naše pevné přesvědčení o praktickém, a tedy efektivním přínosu této platformy k rozvoji vzájemné spolupráce v nejrůznějších oblastech.

Přípravu dokumentu ke střednědobé agendě platformy 16+1 považujeme za důležitý milník v dalším rozvoji této platformy. Máme za to, že je třeba nadále rozvíjet přidanou hodnotu pro bilaterální rozvoj vztahů, která spočívá v důrazu na praktičnost, otevřenost a flexibilitu fungování tohoto mechanismu.

V praktické rovině platforma 16+1 vhodně zapadá do široké čínské iniciativy Hedvábná stezka, neboli One belt, One Road.

V této iniciativě však nejde jenom o dílčí stezku, trať nebo cestu. Iniciativu Hedvábná stezka pojímáme především z hlediska konceptu konektivity.

Fyzická propojenost prostřednictvím dopravní infrastruktury, která ušetří čas a náklady a usnadní obchodní a investiční spolupráci. Propojenost ve smyslu podpory cestovního ruchu, který vede k lepšímu poznávání, včetně hlubšího porozumění historii a také tradici a hodnotám našich kulturních prostorů. Těmto cílům jistě napomůže i nová platforma konektivity mezi EU a Čínou, která byla přijata unijními a čínskými lídry na posledním summitu v Bruselu v červnu letošního roku.

V případě česko-čínských vztahů má koncept konektivity silný náboj v propojení našich regionů novým přímým leteckým spojením mezi Prahou a Pekingem, které bylo zahájeno v září letošního roku. Zároveň věřím, že existuje potenciál pro zahájení přímých leteckých spojení do Prahy i z dalších čínských měst.

V rámci iniciativy Hedvábná stezka jsme připraveni spolupracovat např. i v oblasti všeobecného letectví, což pomůže k propojení a zkvalitnění dopravní infrastruktury v Číně a zvýšené interkonektivitě její západní části s okolními státy. Firmy z českého leteckého průmyslu mají zájem sdílet technologie, know-how a zkušenosti s budováním systému všeobecného letectví a také se např. podílet se na řešení regionální přepravy cestujících na krátké vzdálenosti.

Spolupráci regionů a měst považujeme za významnou součást našich vztahů a jsme připraveni ji nadále rozvíjet, a to i v rámci v Praze založené Asociace pro spolupráci guvernérů provincií Čínské lidové republiky a představitelů jednotlivých regionů ze zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy. Těšíme se na spolupráci při přípravě příštího Setkání regionálních lídrů, které se uskuteční v roce 2016 tady v Číně.

Vážíme si kvalitní spolupráce mezi českým a čínským zdravotnictvím, neboť je přínosná nejen pro naše země, ale především pro pacienty.

ČR dosáhla znatelného pokroku ve spolupráci v oblasti tradiční čínské medicíny od Summitu ministrů zdravotnictví zemí střední a východní Evropy a Číny, který se uskutečnil v červnu letošního roku v Praze.

Bude nám potěšením sdílet své znalosti týkající se tradiční čínské medicíny s ostatními zeměmi střední a východní Evropy.

Česká republika také navrhuje založení asociace pro zdravotnictví ve formátu 16+1 k podpoře spolupráce v této oblasti. Naše zkušenosti z uspořádání zdravotnického fóra v červnu tohoto roku hovoří jasně ve prospěch budoucnosti spolupráce 16+1 také v této oblasti.

Vážené dámy, vážení pánové, chci vám poděkovat za vaši pozornost a také chci poděkovat čínské straně za uspořádání tohoto Summitu.

reklama

autor: spa

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…