Co Sobotka vykonal při tajné návštěvě Afghánistánu

26.04.2016 7:16

Své první dojmy z návštěvy českých vojáků v Afghánistánu uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) deníku Právo.

Co Sobotka vykonal při tajné návštěvě Afghánistánu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Je potřeba vidět reálie, i vzhledem k tomu, že nás čekají důležitá rozhodnutí v Afghánistánu. Můj pocit je, že je to hodně náročná mise pro naše vojáky i diplomaty,“ podotkl po návštěvě. V Afghánistánu, jehož návštěva byla utajována, byl Sobotka na dvoudenní návštěvě. Poděkoval českým vojákům za práci v nebezpečné misi a jednal také s prezidentem Ašrafem Ghanim a šéfem exekutivy Abdulláhem Abdulláhem. Společně hovořili především o zastavení migrace ze země a o pomoci v boji proti Tálibánu a Islámskému státu. 

„Naše angažmá bude mít smysl, jen pokud odejdeme, až bude Afghánistán stabilizován. Je to důležité nejen kvůli boji s terorismem, ale také kvůli migrační krizi,“ myslí si Sobotka, který tak obhajuje misi dalších 250 vojáků příští rok. Řada zemí totiž naopak vojáky ze země stahuje. Vnímá, že čeští vojáci zde mohou pomoci zastavovat migrační krizi. „Zastavovat lidi na hranicích už je pozdě,“ uvedl Sobotka. 

„Teprve loni začala afghánská armáda sama řešit boj s Tálibánem a musíme jí pomoci. Česko je např. důležité při výcviku pilotů ruských vrtulníků. Mluvil jsem tu s afghánským prezidentem, premiérem a měl jsem i zajímavý rozhovor s velitelem mise NATO. Z těch rozhovorů vyplývá, že musíme poskytnout Afgháncům prostor na vlastní řešení. Kdybychom se teď rychle stáhli, tak zažijeme irácký scénář, kde vznikl Islámský stát, který se snaží zakořenit i v Afghánistánu. Je tu už několik tisíc bojovníků hlásících se k Islámskému státu. Už jsme sem se spojenci hodně investovali, a proto je potřeba misi dokončit,“ dodal Sobotka.

Sobotka s afghánskými představiteli diskutoval mimo jiné o návratové dohodě. „Pokládám za velký nedostatek, že evropské země i EU nemají s Afghánistánem návratovou dohodu,“ řekl s tím, že by se tak mohlo alespoň začít s dobrovolnými návraty. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…