Co Ukrajinci neuslyší rádi: Novinář z velké světové televize je přirovnal k...

07.10.2014 13:35

Novinář Ian Bateson si ve svém textu publikovaném na serveru america.aljazeera.com všímá, že se Ukrajina začíná v mnohém podobat Rusku. Zmiňuje pompézní vojenské přehlídky, zákaz vysílání nepohodlných televizních kanálů či stylizaci prezidenta země do role tvrdého vůdce.

Co Ukrajinci neuslyší rádi: Novinář z velké světové televize je přirovnal k...
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

„Na kyjevském Majdanu, odkud byli násilím vytlačeni demonstranti, za sebou pochodují zástupy vojáků, za nimi jede dělostřelectvo a raketomety. Děje se tak pod dohledem prezidenta země 24. srpna, kdy slaví Ukrajina den nezávislosti. Jde o první vojenskou přehlídku po pěti letech a lidé na ní mohou vidět právě zakoupené zbraňové systémy, které budou následně odeslány na frontu. Sláva ukrajinským ozbrojeným složkám, sláva ukrajinskému lidu, sláva hrdinům, sláva Ukrajině, pronese prezident Petro Porošenko ve svém projevu," píše v úvodu Bateson.

„Po několika měsících, kdy je Ukrajina pod tlakem Ruska, si obyčejní Ukrajinci ty chvíle skutečně užívají. Oni i jejich vůdci touží po silnějším státu, který bude schopen lépe odolávat nepřátelům. Tato vojenská přehlídka odráží militarismus, který je v ukrajinské společnosti jasně přítomen. Rovněž však vypovídá o tom, že Ukrajina kopíruje od svého souseda. Pompézní vojenské přehlídky se konají na Rudém náměstí v Moskvě pravidelně a média je používají jako efektivní nástroj své propagandy," je přesvědčen Bateson.

„Ironií osudu je, že se současná ukrajinská vláda dostala k moci díky prozápadnímu protestnímu hnutí, které požadovalo více respektu vůči lidským právům a demokratizaci společnosti. Ukázalo se však, že Západ je neschopný či snad možná neochotný Rusko zastavit, proto začali Ukrajinci vzhlížet spíš k silovému řešení situace. Vojenská přehlídka na Majdanu se skutečně velmi podobala té, která se už od roku 1941 každoročně koná na Rudém náměstí v Moskvě. Hlavně když vezmeme v potaz, že ukrajinský den nezávislosti vždy připomínal spíš rodinný festival než militaristickou akci," všímá si Bateson.

„Přestože Porošenko podpořil příměří a mírová jednání, přiučil se mnohému u svého rivala Vladimira Putina. Také ukrajinský prezident se nyní snaží stylizovat do role tvrdého a nesmlouvaného lídra. Ačkoli Ukrajinci byli doposud ušetřeni akčních záběrů, ve kterých si libuje Putin, také čokoládový oligarcha Porošenko se v poslední době ukazoval v maskovaných a vojenských uniformách," upozorňuje Bateson.

„Kopírování Ruska se však týká i šíření mediální propagandy. Oslavy ukrajinské nezávislosti byly zahájeny na kanálu Ukraine Today, což je zpravodajský kanál, který vysílá 24 hodin denně v angličtině. Samotný název tohoto televizního kanálu napovídá, že by měl být protiváhou vůči kanálu Russia Today (RT), který je hlavním nástrojem kremelské propagandy na domácím i mezinárodním poli," míní Bateson.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Že jde Ukraine Today přímo proti Russia Today, bylo jasné po vystoupení výkonné producentky Taťány Pušinové, která na adresu RT 2. září při zahájení prohlásila: „Jste zodpovědní za tisíce mrtvých v mé zemi." „Úkolem Ukraine Today je bojovat proti propagandě vysílané na RT ještě větší propagandou. Přestože tento kanál doplňuje doposud volný prostor vůči ruské propagandě, neprezentuje příliš lichotivý obrázek o Ukrajině a prakticky říká, že být zaujatý a neobjektivní je vlastně správné," kritizuje Bateson.

„Ukrajina má potíže s tím, aby dostala své poselství do zahraničí. Jelikož se země pohybuje mezi bankrotem a válkou, bylo nemyslitelné, aby ještě financovala nákladný anglicky mluvený zpravodajský kanál. Proto je, stejně jako některé pluky na frontě, financován ze soukromých prostředků. Ukraine Today je projektem oligarchy Igora Kolomojského, který se stal v březnu gubernátorem ve dněpropetrovském regionu a působí zde aktivně proti separatistickému hnutí," představuje Bateson.

„Mediální válka není jen to, co vysíláte ven, ale také to, co necháte vysílat u sebe doma. Proto se ukrajinské úřady rozhodly 19. srpna zakázat vysílání 14 ruských televizních kanálů. Jako důvod pro tento krok uvedly, že tyto televizní stanice vysílaly válečnou propagandu. Mezi zakázanými kanály samozřejmě nechyběla ani Russia Today. Původní návrh zákona přitom pouze umožňoval Nárobní bezpečnostní radě blokovat obsah webu či jiného média, který by odporoval „bezpečnostním zájmům země“. A to bez nutnosti disponovat soudním příkazem. Tento návrh se očividně inspiroval u podobného ruského zákona, který už nějakou dobu funguje," pokračuje Bateson.

„Nelze samozřejmě říci, že by se snad Ukrajina měnila v Rusko. Na druhou stranu výše zmíněné situace vybízejí k otázkám, jakou zemí Ukrajina bude, až se usadí revoluční prach. Na zasedání amerického Kongresu 18. záři ukrajinský prezident Porošenko řekl, že jeho země si vybrala svobodu, demokracii a právní stát a chce stát v čele celosvětového boje za demokracii. Zatím se však zdá, že na Ukrajině je větší důraz kladen na boj a posílení image země než snaha o prosazení reforem, demokracie a právního státu," míní Bateson.

Během posledních měsíců byla Ukrajina Ruskem opravdu těžce zkoušena. V tomto ohledu se zdá jako velmi lákavé kopírovat silácké řeči Ruska a neustále dokazovat, že Ukrajina je silná a nebojácná. „Pokud však tento trend bude pokračovat, Ukrajině hrozí, že se stane druhořadou kopií Ruska, jako tomu bylo před majdanskou revolucí. Bez hlubších změn v oblasti práva i způsobu prezentování politiky Ukrajina riskuje, že sice bude na různých setkáních se Západem sama sebe prezenovat jako baštu demokracie, ale ve skutečnosti se začne opravdu silně podobat autoritářskému Rusku," uzavírá Bateson.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…