Co bude s komunisty po ztrátě Ransdorfa? Komentátor jim nevěští nic dobrého

23.01.2016 9:16

Na včera zemřelého komunistického europoslance zavzpomínal také komentátor Hospodářských novin Petr Fischer. Domnívá se, že čeští komunisté kvůli Ransdorfově smrti sice nezmizí ze scény, jejich potenciál je však ještě o mnoho slabší než dříve. Fischerovo zamyšlení nad úmrtím Ransdorfa zveřejnil web ihned.cz a také sesterský server aktuálně.cz.

Co bude s komunisty po ztrátě Ransdorfa? Komentátor jim nevěští nic dobrého
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf

Podle Fischera byl Ransdorf až mystickou postavou. Na začátku 90. let vyučoval na pražské Filozofické fakultě. „Komunista, který tu učil, nepráskal, citoval zpaměti v několika jazycích, dokázal kriticky přemýšlet o své ideologii, jakkoliv nikdy nebyl ochoten ji opustit. Nikoli snad z marketingových, politických kariérních důvodů, nýbrž kvůli něčemu tak pofidérnímu, jako je přesvědčení,“ píše Fischer.

  • Celý text je ZDE

A vzpomíná, že setkání s Ransdorfem bylo v jistém smyslu fascinující. „Ve sněmovně plamenný řečník ve stylu Miloše Zemana, citující klasiky, na rozdíl od Zemana většinou přesně. V rozhovoru v soukromí zírající většinou do neznáma, jako by chtěl odpověď přečíst z nějaké knihy – to ta jeho fotografická paměť. Ale také demagogický, často lepší analytik než syntetik, což se mimo jiné projevovalo nejen v jeho knihách – ta nejslavnější, Nové čtení Marxe, je plná zajímavých postřehů a poznatků, ale chybějí jí řád, struktura, cíl, ba i smysl – ale i v jeho politické činnosti,“ uvádí komentátor.

Myslí si, že Ransdorf byl na české poměry nestandardním komunistou a s jeho odchodem definitivně z KSČM mizí teoretická touha brát politiku i jako prostor k aplikaci a zkoumání sociálních věd. „Zůstávají ryzí pragma, účelovost, mocenská utilitarita,“ domnívá se.

„Čeští komunisté jistě kvůli Ransdorfově smrti nezmizí ze scény. Jejich potenciál je však ještě o mnoho slabší než dříve,“ uzavírá komentátor Fischer své zamyšlení.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …