Co bude s sKartami? Dosavadní systém zřejmě sněmovna zruší

19.06.2013 11:49

Dosavadní systém kontroverzních sKaret, který slouží k výplatě sociálních dávek, zřejmě sněmovna zruší. ODS dnes sice navrhla umožnit výplatu dávek na chráněné účty u více bank a zpoplatnit výplatu prostřednictvím poštovních poukázek, zástupci ostatních stran včetně ministryně práce a sociálních věcí Ludmily Müllerové (TOP 09) s tím ale nesouhlasili.

Co bude s sKartami? Dosavadní systém zřejmě sněmovna zruší
Foto: Hans Štembera
Popisek: sKarta

Více hlasů tak při závěrečném schvalování původně senátního návrhu na zrušení sKaret patrně získá úprava ze sněmovního sociálního výboru, podle níž by lidé opět dostávali bezplatně sociální dávky na svůj účet nebo složenkou. Pokud by se do určité doby ani pro jednu variantu nerozhodli, peníze by dál putovaly na technický účet u České spořitelny, která projekt sKaret provozuje. Sociální karty by měly být nahrazeny staronovými průkazy podle typu zdravotního postižení.

Senátorka ČSSD Božena Sekaninová jako spoluautorka senátního návrhu tyto úpravy podpořila. Námitky neměla ani Müllerová. "Dost času jsme věnovali spolupráci s ostatními poslanci, abychom systém vylepšili a přijali přechodná ustanovení, která zajistí bezproblémový přechod k výplatám dávek," uvedla ministryně.

Stanjurova varianta neprošla

Ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS) jako poslanec navrhl místo úprav z výboru vytvoření chráněných bankovních účtů, na které by chodily pouze dávky a které by byly vedeny zdarma a byly by chráněny před exekucí. Tyto účty by mohla nabízet každá banka s licencí, která by pak uzavřela smlouvu s ministerstvem Müllerové. Výplata formou doručení hotových peněz vyjma dávky v hmotné nouzi by ale podle Stanjurova návrhu měla být zpoplatněna, což odmítla zejména levice. Ministryně zase označila za nepřijatelné, aby ministerstvo vstupovalo do soukromoprávního vztahu mezi bankou a klientem.

Karty sociálních systémů prosadila vláda na návrh exministra Jaromíra Drábka (TOP 09) s cílem ušetřit náklady spojené s výplatou sociálních dávek. Změna byla ale od počátku terčem kritiky příjemců dávek i kontrolních orgánů, padly kvůli ní už i pokuty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…