Co bude z dětí na sociálních ubytovnách, rozněžnil se Sobotka při kandidátském projevu. Když ho zvolí, bude se prý vciťovat do potřebných

13.03.2015 14:25

Kandidátský projev obhajujícího předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky nabídl srdnaté vyznání víry v sociální stát, stejně jako pýchu na dosavadní činnost strany. Ta podle něj mohokrát zachránila Českou republiku, udržela sociální smír, nebo přispěla k modernizaci průmyslu. Pokud se prý svých hodnot nevzdá, je Sobotka přesvědčen, že ač je ve vládě, vyhraje i příští volby.

Co bude z dětí na sociálních ubytovnách, rozněžnil se Sobotka při kandidátském projevu. Když ho zvolí, bude se prý vciťovat do potřebných
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka a Lubomír Zaorálek na 38. sjezdu ČSSD

Anketa

Ke sjezdu ČSSD: Kterého kandidáta chcete do funkce 1. místopředsedy ČSSD?

hlasovalo: 5281 lidí

Sobotka svůj kandidátský projev zahájil chválou dosavadního působení ČSSD a vzal to od roku 1990, kdy byla obnovena. „Napravovali jsme chyby Klausovy privatizace, prosadili jsme investiční pobídky, které zmodernizovaly náš průmysl,“ zahájil výčet věcí, které se od roku 1990 obnovené sociální demokracii povedly. „Sváděli jsme tvrdé boje o zachování sociálního státu. Nebýt nás, byly by tu mnohem větší rozdíly,“ připomněl občanům šéf ČSSD.

Poděkování za to prý náleží všem jeho předchůdcům: Jiřímu Horákovi, Miloši Zemanovi, Vladimíru Špidlovi, Stanislavu Grossovi i Jiřímu Paroubkovi. Všichni prý přispěli k tomu, že ČSSD je dnes nejúspěšnější českou politickou stranou.

„Jsme schopni unést vládní odpovědnost – a to není jednoduchá věc,“ pochlubil se Sobotka. ČSSD prý prokázala, že se dokáže i učit z chyb a modernizovat. „Díky tomu všemu ČSSD vyhraje senátní a krajské volby i v roce 2016,“ ujistil sebevědomě premiér.

Musí nám prý ležet na srdci pracovní místa a nezaměstnanost. „Ekonomika roste, ale pořád jsou zde regiony, kde není možné najít práci,“ zdůraznil premiér a slíbil těmto lidem, že na ně nezapomene.

Sociální stát podle něj ale není jen tak. „Pokud máme občany získat pro sociální stát, nemůže to být sociální stát, který plýtvá, nebo je dokonce podezříván z korupce,“ varoval. Takový stát podle něj musí být schopen lidem skutečně pomoci.

Klíčové je podle něj vzdělání – brána ke společenské mobilitě. Proto klade ČSSD takový důraz na resort školství. „Když máte přístup ke vzdělání, jste schopen se vymanit z jakýchkoliv původně nepříznivých sociálních podmínek,“ zdůraznil Sobotka. Pak doporučil, že ČSSD musí být hodnotově orientovanou stranou, stranou levého středu.

Důležitá jsou pro něj i práva žen, což by chtěl demonstrovat i ve volbách. Proto vyzval, aby delegáti volili tak, aby ve vedení nebyla jedna žena, jak určují stanovy, ale rovnou dvě. „To bude ten jasný signál směrem k občanům a i k občankám,“ ujistil Sobotka.

Pak Sobotka vyzval sympatizanty ČSSD, kteří stranu už dlouho volí, aby ji podpořili i tím, že do ní vstoupí. Přibližně dvacet tisíc členů, které má dnes, je prý strašně málo, protože ČSD chce být masovou stranou. „Nebudeme exkluzivní klub několika lidí. Vždycky budeme demokratická strana,“ ujistil předseda.

„Sociální stát není žádná fráze,“ začal premiér další část projevu. Stát podle něj musí nabídnout všem rovné šance – i matkám samoživitelkám nebo zdravotně postiženým. „Kolik dětí dneska vyrůstá na sociálních ubytovnách? A co z nich jednou bude?“ ptal se Sobotka a podobně na tom jsou prý například osamělí senioři. Podle předsedy ČSSD je třeba se do těchto lidí vciťovat a pomáhat jim.

Na druhou stranu musí být ČSSD ochráncem demokracie, svobody slova a tradičního parlamentního systému. „Je důležité, aby to lidé věděli: Nás si nelze koupit. Z nás se nedá udělat divize jakékoliv podnikatelské skupiny. Naše hodnoty jsou pevné a zodpovídáme se jen našim voličům a našemu svědomí,“ vysloužil si další potlesk.

ČSSD by podle Sobotky měla být také pojistkou evropské orientace naší země. „Jsme členy EU, členy NATO. Tam máme své spojence a své hodnoty,“ zdůraznil.

„To vše ne kvůli nám, ale kvůli naší krásné zemi,“ zakončil Sobotka.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…