Co by se stalo, kdyby se uzavřely kohoutky s ruským plynem? Evropa by mrzla, Rusko kleslo na ekonomické dno

11.08.2014 9:16

Expert na energetiku a plynárenství Vratislav Ludvík se zamýšlel nad důsledky uzavření kohoutků ropy, která z Ruska do Evropy proudí přes Ukrajinu. Výsledek jeho úvahy nic dobrého nevěští - tratit prý budou všichni.

Co by se stalo, kdyby se uzavřely kohoutky s ruským plynem? Evropa by mrzla, Rusko kleslo na ekonomické dno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uzavírací ventil, ilustrační foto

Ukrajinští představitelé se snaží přesvědčit Evropskou unii k vytvoření konsorcia, ve kterém by si ponechali jednapadesát procent akcií a zbytek by připadl evropským partnerům. Členským zemím by to umožnilo nakupovat plyn od Ruska jednotně.

K posílení své vize Ukrajina zvažuje omezení či přerušení přepravy ruského plynu do Evropy. Podle Ludvíka nemůže Ukrajina z plynárenského pohledu nic ztratit, jelikož jí Rusové dodávky před časem stejně zastavili. Jaké důsledky by ale mělo zastavení kohoutků pro Evropu a Rusko?

Evropa by mrzla, Rusko krachovalo

V létě by Evropané údajně žádné nepříjemnosti nepocítili. Spotřeba je minimální a bez problému by byla pokryta jinými zdroji. V zimě už by to bylo o poznání horší. Podle experta by zřejmě došlo k vyhlašování regulačních stupňů spotřeby a Evropa by se tak musela uskrovnit.

Potíže by po nějaké době zaznamenalo i Rusko. To si údajně vytvořilo poměrně velké devizové rezervy, z nichž by nějaký čas vyžilo. „Potíže však nastanou ve chvíli, kdy je bude chtít uplatnit na trhu. Sankce Západu velice omezují schopnost ruských bank operovat na evropském či americkém trhu,“ myslí si Ludvík.

Celá věc tak podle něj směřuje k patové situaci. "Co nastane, až se Evropa bude muset trochu uskrovnit? A co se potom stane, až Rusko klesne na ekonomické dno?" táže se Ludvík a následně se pokouší o predikci.

„Ať to dopadne jakkoliv, je již dnes jisté, že výsledkem celého procesu bude značné ekonomické i politické oslabení Ruska, rychlý růst diverzifikace importu energetických surovin do EU a – doufejme – výrazné poevropštění demokratické Ukrajiny,“ uzavírá expert svůj komentář na stránkách Lidových novin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…