Co bych měl pořád myslet na to, že je za zády nějaký terorista. Takhle nejde žít, vyznal se v ČT biskup Malý

23.12.2016 19:28

V pátečním Interview ČT24 pronesl několik slov biskup Václav Malý. Věnoval se čtyřicátému výročí Charty 77, ale stranou jeho pozornosti nezůstal ani islám a křesťanství. Naše náboženství podle jeho názoru neohrožuje ani tak islám, ale spíše lidé, kteří u nás šíří nenávist a strach. V tom se Malý shoduje s Tomášem Halíkem. Zároveň však uznal, že i islám může být nebezpečný, stejně jako hinduismus či buddhismus nebo křesťanství.

Co bych měl pořád myslet na to, že je za zády nějaký terorista. Takhle nejde žít, vyznal se v ČT biskup Malý
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Pomocný biskup pražský Václav Malý

„Já věřím, že křesťanství nezanikne, co budou lidské dějiny trvat. Ale v Evropě je to třeba možné, protože prožíváme dobu tzv. sekularizace. Ale pořád jsem přesvědčen, že křesťanství nabízí životaschopnou perspektivu,“ řekl jasně Malý. Především ta média zdůrazňují negativa a především někteří politici tyto obavy v lidech podporují,“ zlobil se Malý. „Já se navštěvuji s bezvadnými lidmi. Co bych měl pořád myslet na to, že je za zády nějaký terorista. Takhle nejde žít, jak bych se mohl z něčeho radovat,“ doplnil biskup.

„Pořád je třeba vidět, že přistěhovalci nejsou příčinou terorismu. Ten už začal mnohem dříve. Ano, teroristé uprchlické vlny zneužívají. Ano, bezpečnostní složky mnohé zanedbaly, viz Brusel, ... ale měli bychom se s tím smířit a přijmout, že toto riziko hrozí,“ apeloval Malý na diváky. Tento názor zastává dlouhodobě a už si prý kvůli tomu leccos vyslechl.

Tak se podívejme, co jsou to ty křesťanské hodnoty

Litoval toho, že jistá nesnášenlivost vůči různým názorům už se občas objevuje i v samotné katolické církvi. O křesťanských hodnotách ale často mluví především lidé, kteří o nich vlastně mnoho nevědí. Nevidí, že základní křesťanskou hodnotou je solidarita, solidarita v rodině, i v širší rodině. A když se podíváme, kolik starých lidí dnes žije osaměle, ukazuje to, jak to s těmi křesťanskými hodnotami mnozí lidé myslí doopravdy.

„Já vůbec nepodceňuji terorismus a uznávám, že část z muslimů pro nás představuje hrozbu. Na druhé straně, muslimové jsou pro nás zrcadlem. Když se muslim nestará o své rodiče, tak je společností zavržen. A jak je to tady? Už jsem zmínil, kolik starých lidí u nás umírá o samotě,“ zaznělo z úst Václava Malého.  

„Dnes se může ve jménu svobody slova říkat všechno, v těch moderních médiích chybí určitá kultivovanost. Lidé si myslí – my můžeme všechno. Ale my nemůžeme všechno. Já jsem také proti zahalování, já jsem proti mnohoženství. Ti lidé by se nám měli přizpůsobit, pokud zde chtějí žít,“ doplnil.

Ani trochu se mu nelíbí pokrytectví některých mocných lidí dnešního světa. Jestliže kupříkladu v Saúdské Arábii není možné postavit kostel či nosit kříž. Na druhé straně si muslimové u nás chtějí stavět mešity. Malý je přesvědčen, že by tu měl fungovat princip reciprocity. Pokud chtějí u nás stavět mešity, nechť nám dovolí stavět u nich doma kostely. Pokud k tomu nedochází, je to opravdu pokrytectví mocných lidí tohoto světa, kteří upřednostňují ekonomické zájmy před určitými hodnotami.

Islám může být nebezpečný, připouští Malý

Malý prý pečlivě sleduje i to, co se děje v Německu. Velmi lituje oběti tamního teroristického činu, ale současně si všímá toho, že Německo se jako stát nehroutí a snaží se zavídět integrační programy pro uprchlíky.

Nakonec uznal, že islám může být nebezpečný, stejně jako každé jiné radikální pojetí té či oné víry. „Islám je nebezpečný potud, pokud hlásá – my jsme jediné pravé náboženství. Na to je třeba si dát pozor. Ale víte, každé náboženství se dá zneužít. Když jsem byl nedávno s charitou v Indii, tak jsme se dozvěděl, že se tam radikalizují hinduisti. V Barmě buddhisté pronásledují muslimy. O tom se dost málo ví. Víte, když z kontextu vytrhnete nějaký citát, tak můžete zneužít prakticky cokoliv,“ varoval Malý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …