Co byste udělali na místě Sobotky, zeptali se jeho předchůdců. Topolánek vychválil šachové myšlení, Petr Pithart spustil lamentaci

02.05.2017 22:33

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) podle všeho zjistil, že se mu nepodaří dostat svého ministra financí Andreje Babiše z vlastní vlády, jelikož by to zřejmě neprošlo přes prezidenta Zemana, tak se rozhodl položit celý kabinet. Jak se na to dívají bývalí čeští předsedové vlád?

Co byste udělali na místě Sobotky, zeptali se jeho předchůdců. Topolánek vychválil šachové myšlení, Petr Pithart spustil lamentaci
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Bohuslav Sobotka s Lubomírem Zaorálkem na sjezdu v Brně

Server Info.cz přinesl zprávu o tom, jak hodnotí Sobotkovo počínání v posledních hodinách jeho předchůdci v křesle fakticky nejmocnějšího politika České republiky. Vyjádřili se Petr Pithart a Mirek Topolánek.

Někdejší premiér v barvách ODS Mirek Topolánek, jehož vláda skončila během českého předsednictví Evropské unie, krok šéfa ČSSD ocenil. Sobotka prý vrátil do politiky základní pravidla. „V této situaci dnes bych se zachoval stejně jako Sobotka. On totiž vrací šachovou hru zpět na šachovnici. Zatím se hrálo ragby na pingpongovém stole,“ míní Topolánek.

Celý článek naleznete zde.

Není bez zajímavosti, že zatímco se Sobotka dočkal Topolánkovy pochvaly, předsedové opozičních stran Miroslav Kalousek (TOP 09) a Petr Fiala (ODS) dostali za uši. Topolánek je označil za „pitomce“. „Proč okamžitě jako opoziční strany nevolají po ukončení funkčního období sněmovny a po předčasných volbách?“ táže se Topolánek. „Oba se chovají jako mimořádní pitomci,“ uvedl.

Topolánek si rýpl také do komentátorů, kteří neustále psali o dvou možnostech Bohuslava Sobotky – vyhazovu Babiše a ponechání Babiše na místě.

„Přitroublí komentátoři viděli ještě včera pro Sobotku pouze dvě varianty. Jako obvykle špatnou a ještě horší. Odvolat, neodvolat. Sebevrah versus slaboch. Vrátím-li se k šachovému přirovnání, které jeden hlupáček použil, měl ,vidličkou‘ napadenou věž i dámu, a o jednu figuru tak musel přijít. Zapomněli, že pokud král není v šachu, může se provést rošáda. Slávek ji udělal, dostal soupeře do šachu, vyřešil dilema vidličky a přesunul odpovědnost za predátora na Hrad. Miloš má pouze dvě varianty. Buď to dál bude hrát s Andrejem, převezme odpovědnost za všechny jeho lumpárny, nebo jej obětuje. Pokládám Sobotkův tah za standardní, parlamentní a vůbec ne slabošský,“ pokračuje.

Expremiér Petr Pithart byl vůči Sobotkovi podstatně kritičtější. Sobotka svým krokem podle Pitharta ještě zesílil pozici Andreje Babiše, jako by nebyla silná už tak dost. Předseda ČSSD prý mohl těžit z toho, že udržel pohromadě vládu celé čtyři roky a teď svůj největší úspěch sám během jedné tiskové konference rozstřílel.

Velký problém je podle Pitharta už v tom, že kauzy Andreje Babiše jsou poměrně komplikované a pro spoustu lidí je to nesrozumitelné, takže na pádu vlády může Babiš ještě vydělat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…