Co dělá českou zločineckou mysl jedinečnou, dumá Erik Best. Řeč je o impériu Petra Kellnera a zajímavém kšeftu v USA

09.06.2015 19:22

Nejnovějšímu dění ve světě velkých financí se dnes na svém webu fsfinalword.cz věnuje americký novinář, dlouhodobě působící v Česku, Erik Best. Nepřímo kritizoval centrální banku a zmínil při tom i zajímavý obchod, ke kterému se chystá společnost Home Credit z rodiny Kellnerova Prvního privatizačního fondu.

Co dělá českou zločineckou mysl jedinečnou, dumá Erik Best. Řeč je o impériu Petra Kellnera a zajímavém kšeftu v USA
Foto: Petr Merta
Popisek: Americký novinář Erik Best

Nejprve Best napsal, že společnost PPF, což je současný vlastník telekomunikačního operátora O2, „za přičinlivého nedozoru pražské Burzy cenných papírů a České národní banky ulehčila institučním a drobným investorům od miliard korun hodnoty ve společnosti O2 CR.“

Šmejc se Babišovým novinám svěřil s velkou investiční příležitostí v USA

Poté si všiml, že spolumajitel skupiny Home Credit Jiří Šmejc se MF Dnes svěřil s velkou investiční příležitostí v USA. „Home Credit se o této možnosti poprvé zmínil na sklonku minulého roku, když se Šmejc zúčastnil benefičního galavečera na podporu Nadace Knihovny Václava Havla,“ připomněl Best.

Podle něj se v tu samou dobu Lidové noviny zmínily o telekomunikační firmě AT&T jako o možném americkém partnerovi Home Creditu. V této souvislosti si Best pokládá zajímavou otázku: „Čím mohou Češi obohatit vysoké finančnictví, aniž o tom američtí bankéři už dávno nebudou vědět?“

Podle Besta měli totiž zaoceánští bankéři mnohem více času se zdokonalovat v manipulaci se sazbami Libor, v úvěrování drogových dealerů a v praní ruských peněz.

„Dokonce i typické české tunelování (asset-stripping) je na Wall Streetu obehraným kouskem. Přesto však zřejmě musí existovat něco, co dělá českou zločineckou mysl jedinečnou,“ uzavírá Erik Best své dnešní zamyšlení.

Celý text je ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…