Co dělal Staněk dobrého? Třeba hájil ČT. U Witowské „nakouřili“ ministra

17.05.2019 8:20

Za dosluhujícího ministra Staňka se hledá náhrada. Téma do Událostí, komentářů přišli konzultovat Ondřej Veselý, místopředseda ČSSD, a Marek Výborný, předseda lidovců. Výborný to Staňkovi vytmavil za neznalost rozpočtu, ale Veselý ho bránil, že Výborný chce ministrovi „nakouřit“ jenom proto, že je v opozici. A Staněk prý dělal i dobré věci. Například prý bránil tlaku na veřejnoprávní média.

Co dělal Staněk dobrého? Třeba hájil ČT. U Witowské „nakouřili“ ministra
Foto: Repro ČT24
Popisek: Předseda lidovců Marek Výborný a místopředseda ČSSD Veselý v Událostech komentářích

Předseda ČSSD Hamáček prý doufá, že jméno ke schválení pro prezidenta Zemana bude mít už za týden. Witowská na začátek oznámila, že ČT odcházejícího ministra Staňka do studia zvala, ale ten televizi odkázal na dopis, který zaslal premiérovi. Zeptala se tedy Veselého, kdo je oněch 5 kandidátů, ze kterých chce předseda Hamáček vybrat Staňkova nástupce. Místopředseda tvrdil, že to je otázka na Jana Hamáčka, protože on jména nezná, a Jan Hamáček je momentálně v zahraničí. „Vás to nezajímá?“ vyzvídala Witowská. Veselý odpověděl, že zajímá, ale tyto věci se prý neřeší po telefonu.

Anketa

Půjdete k volbám do Evropského parlamentu? (anketa od 16.5.2019)

89%
hlasovalo: 10874 lidí

Na Marka Výborného směřoval dotaz, jaký by nový ministr měl být. „Musí to být na prvním místě schopný manažer, komunikativní, protože jestli v něčem selhával pan ministr Staněk, tak to byla komunikace v rámci resortu, komunikace s řediteli, pro mě bylo naprosto neuvěřitelné, když došlo k odvolání dvou ředitelů významných kulturních institucí bez toho, aby s nimi ministr kultury hovořil. Pak to samozřejmě musí být kvalitní manažer, který bude schopen to ministerstvo kompetentně řídit, bude znát jeho rozpočet. To jsou šokující informace. Já mám pocit, že na ten mandát pana ministra Staňka se skutečně bude vzpomínat jako na naprostý omyl. Ten ministr nikdy neměl být ministrem na pozici kultury, protože prokázal naprostou nekompetentnost,“ šil Výborný do Staňka. Podle něj je skandální, že ministr neznal rozpočet a příspěvkové organizace. Nový ministr by podle něj měl být jak odborník na kulturu, tak schopný manažer a ještě by měl mít respekt kulturní veřejnosti.

Veselý Staňka za omyl nepovažuje. „Já chápu, že pan předseda Výborný musí jako opoziční politik pořádně nakouřit pana ministra,“ řekl Veselý, ale uznal, že Staněk nebyl úplně zdatný v komunikaci s médii, což ho nakonec semlelo. Ale prý se mu leccos podařilo. Witowská se zeptala co. „Určitě chránil nezávislost veřejnoprávních médií. Víme, že veřejnoprávní média jsou pod obrovským tlakem a on nepřipustil po celou dobu, co byl ministr, aby se ten tlak realizoval v nějaké faktické kroky, které by omezily veřejnoprávní média,“ uvedl místopředseda jako zásluhu. A dodal, že když za Staňkem přivedl někoho z kulturní sféry, tak se ministr vždy snažil mu pomoci a věci se dotahovaly do konce. Někteří takoví prý už volali, že se obávají, co teď bude s jejich projekty, když Staněk odchází.

Marek Výborný se při místopředsedově řeči potutelně usmíval a Witowská se zeptala na důvod. Výborný uvedl, že komunikace s médii není zas až tak důležitá, ale komunikace s řediteli kulturních institucí ano. A proto by na místo měl usednout někdo, kdo má respekt kulturní obce a dokáže si ho vybudovat. A jmenoval předchozí ministry jako Milana Uhdeho, Pavla Tigrida nebo Daniela Hermana. „To byly osoby s vysokým přesahem a skutečně respektem v rámci té kulturní scény,“ chválil Výborný i svého stranického kolegu.

Světlana Witowská pak položila další investigativní otázku, proč předseda Hamáček přestal Antonína Staňka hájit, když ještě před týdnem tak činil. „Čím pan Staněk pana Hamáčka naštval?“ zeptala se. Veselý popřel, že by Staněk předsedu naštval, ale prý ministrovi na grémiu uložili jako úkol, aby uklidnil situaci v kulturní sféře. „A to měl udělat pan Staněk za týden?“ doplnila moderátorka otázku. Dle Veselého se tak mělo stát do konce května, ale bylo zřejmé, že Staněk takovéto kroky nečiní a situace eskaluje dál.

Začátek vlády Andreje Babiše

ČT se pak věnovala počtu změn na postech ministrů. Witowská se pak otázala Veselého, zda po všech změnách je možné říct, že vláda má důvěru Poslanecké sněmovny. Ten řekl, že vláda stojí a padá s premiérem a že výměna ministra neznamená, že se vláda změnila natolik, aby neměla důvěru. Jedná se údajně o klasickou opoziční rétoriku. „Pokud toto je výsledek manažerského řízení státu, jak říká Andrej Babiš, tak to potěš koště. Protože tady je evidentně výměna poloviny vlády,“ dodal k tomu Výborný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…