Co dělali němečtí vojáci na východě Ukrajiny? Hájkův web vytáhl nejasnost

08.05.2014 21:42

Někteří němečtí politici si začali klást otázky, co dělali němečtí vojáci v civilu na východě Ukrajiny. Web Petra Hájka Protiprud si ale klade otázku, proč tatáž otázka nezaznívá i z české strany, když se nás to týká. Otázku by měl klást např. údajně podprůměrný herec Martin Stropnický, toho času ministr obrany za hnutí ANO. OBSE prý sehrála roli „užitečného idiota“.

Co dělali němečtí vojáci na východě Ukrajiny? Hájkův web vytáhl nejasnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

„Jeden podprůměrný herec v roli ministra obrany místo toho slavně přiveze českého člena této mise z Berlína a média jsou plná jeho hrdinství a utrpení. Toho vojáka. Ne toho herce, který po Alexandru Vondrovi či Karolíně Peake je dalším utrpením na tomto rezortu nejen pro chatrné zbytky naší armády. Nikdo se také nepozastavuje nad tím, že němečtí vojáci necelých sedmdesát let po válce opět chodí po Ukrajině. Proto se musejí ptát sami Němci. Alespoň někteří,“ múžeme se dočíst na webu.

Záminka pro válku

Takovým politikem je i místopředseda bavorské CSU Peter Gauweiler, který se na misi OBSE za účasti německých vojáků ptá v rozhovoru pro časopis Spiegel. Vláda v Kyjevě, o jejíž legitimitě lze podle jeho názoru pochybovat, si vojáky zřejmě pozvala, otázka ale je, proč německá strana pozvání vyhověla.

Celá situace se ale zkomplikovala, když domobrana ve Slavjansku vojáky zadržela a jako hostům jim poskytovala ochranu před útoky ze strany ukrajinské armády. Takto tamní situaci popisuje Protiproud. OBSE prý v politickém boji sehrála roli „užitečného idiota“ jedné ze stran a tím podle autora ztratila na důvěryhodnosti. „Pokud by totiž na tyto vojáky a civilisty z OBSE někdo začal střílet (případně někoho z nich zabil), šlo by o ideální záminku pro razantní útok Kyjeva,“ dočteme se dále.

Německá armáda jednala při vyslání mise pod tlakem NATO a USA, ale někteří lidé už si prý uvědomují, že se EU nechala zatáhnout do taktického plánu USA. A když už otázky s tímto dobrodružství spojené zaznívají i v německých médiích, nelze prý vyloučit, že se postupně změní i tón České televize.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…