Co je za námluvami Babiše s komunisty? Odpověď má komentátor

13.09.2016 16:19

Komentátor SvobodnéhoFóra.cz Jiří Sezemský, který působil v minulosti jako poradce expremiéra Petra Nečase, se nyní vyjádřil k námluvám Andreje Babiše (ANO) s KSČM. Podle něj slouží jako vydírací karta hnutí ANO.

Co je za námluvami Babiše s komunisty? Odpověď má komentátor
Foto: ČT24
Popisek: Andrej Babiš hovoří k rozpočtu

„Babišovo oznámení, že si umí představit spolupráci s komunisty na celostátní úrovni, nelze vnímat jako náhodné uřeknutí. A to i přesto, že šéf ANO často pronáší výroky, které následně popírá nebo aspoň koriguje. Jeho řečnická otázka ‚Proč bychom měli komunisty ignorovat?‘ v sobě skrývá jasné poselství: Hodláme KSČM zapojit do mocenské hry,“ tvrdí Sezemský. Všímá si také konfliktů, které jsou ve vládní koalici takřka na denním pořádku. Babiš se podle Sezemského stále snaží sociálním demokratům nasadit psí hlavu korupčníků a mafiánů, nepůsobí to však příliš důvěryhodně. On sám je dle jeho názoru oligarcha, který vyrostl díky svým klientelistickým vazbám za Zemanovy a Grossovy vlády.

  • Původní text ZDE

„Největší oponent předsedy hnutí ANO ve vládě, ministr vnitra Milan Chovanec, nedávno avizoval, že spolupráce ČSSD a hnutí ANO je ‚milimetr před propastí‘, a to i do budoucna. Lidovecký předseda Pavel Bělobrádek se zase vymezil vůči Babišově kritice tradičních politických stran, ‚že jsme všichni špatní‘,“ reagují koaliční partneři. Babiš se však nevzdává, a jak Sezemský konstatuje, neustále podsouvá veřejnosti, že jedině on je vyvolený k nápravě místních prohnilých poměrů.

A nevidí tak nic špatného ani na možnosti, že by se po krajských volbách domluvil na koalicích s komunisty. „Budu jednat s každým, kdo nelže a nekrade,“ říká. Nebál by se jich však ani po parlamentních volbách. „Určitě bychom tam s nimi být nechtěli. Ale pokud vznikne po volbách nějaká situace, tak budeme vyjednávat se všemi. Proč bychom měli komunisty ignorovat? Jaký je k tomu důvod?“ řekl v rozhovoru pro časopis Týden. A přizvukuje mu již i předseda KSČM Vojtěch Filip. Jak uvádí Sezemský, Filip v Otázkách Václava Moravce uvedl, že si sice oligarchickou vládu nepřeje, ale je ochoten spolupracovat na tom, co je v zájmu občanů.

„Co mají tyto mediální námluvy znamenat? Společnou účast ve vládě hnutí ANO a komunistů si lze zatím představit jen stěží. Tak daleko Babiš nepůjde, i když by teoreticky nemusel mít žádné zábrany. S Vojtěchem Filipem má společnou nejen minulost komunistického aparátčíka, ale i soudy řešící jejich spolupráci se Státní bezpečností. I proto mají k sobě typologicky blíž než s řadou politiků jiných stran. Přesto by to byl pro část potenciálních voličů a sympatizantů ANO, jejichž podpora je vlažnější a nestabilní, přece jen těžký kalibr,“ říká Sezemský a vnímá, že komunisty může použít jako vhodnou kartu k povolebnímu vydírání.

„Zejména v situaci, kdyby autoritářské subjekty, kam patří oligarchické hnutí ANO a KSČM se silným stalinistickým křídlem, v parlamentních volbách získaly více než polovinu mandátů, by se Babišovi otevřel mimořádný manévrovací prostor. A to je to, oč tu běží,“ spekuluje dále komentátor a zmiňuje i případnou podporu hlavy státu Miloše Zemana.

„Pokud by volby vyhrál, stal by se premiérem a nabízely by se mu dvě varianty: Buď by donutil ČSSD a KDU-ČSL k obnovení koalice, kde by hrály mnohem slabší housle. Definitivně by se staly podpůrnými dceřinými společnostmi politické divize Agrofertu s velmi omezeným vlivem. Pokud by žádná z demokratických stran na ponižující roli v novém uspořádání nekývla, nabízela by se Babišovi menšinová vláda za jistých okolností tolerovaná KSČM. Případně s účastí odštěpenců z ČSSD. Tímto scénářem by hnutí ANO mohlo ostatní tlačit ke zdi se zdůvodněním, že mu nic jiného nezbývá,“ uzavřel Sezemský.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …