Co je zač ten Drahoš a za koho kope? Článek o Sorosovi, Majdanu, Kalouskovi či Číně

12.06.2017 12:24

Na prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše, vědce, jenž řediteloval Akademii věd, se zaměřil básník a publicista Marek Řezanka na serveru Literárních novin.

Co je zač ten Drahoš a za koho kope? Článek o Sorosovi, Majdanu, Kalouskovi či Číně
Foto: Daniela Černá
Popisek: Profesor Jiří Drahoš

Průzkumy nám podle Řezanky ukazují, že pro většinu voličů má být přijatelnější právě Drahoš než současná hlava státu Miloš Zeman. Vzpomíná však, jak takto byl při první volbě favoritem Jan Fischer, který se však pak nedostal ani do druhého kola.

„Zde sehrálo svou roli hned několik faktorů. Zmíním dva, jež považuji za nejdůležitější: „J. Fischer přepálil start své kampaně a nestačily mu síly na její kulminaci, natož závěr. Ti, kdo si přáli porazit M. Zemana za každou cenu, přišli s mýtem o ‚panu dokonalém‘, který v sobě zahrnuje všechny ctnosti. Tím měl být kníže pán, navíc spojený s krajně asociální a nepopulární vládou,“ poznamenal Řezanka. Tím Fischerem této volby je podle něho textař Michal Horáček. 

Anketa

Je dobře, že platí zákaz kouření tak, jak byl schválen?

hlasovalo: 6292 lidí

Původní text ZDE

Následně se již zaměřuje na to, co právě Drahoš slibuje a hlásá. Mimo jiné například to, že nebude antizemanem a bude nadstranickým. „Jiří Drahoš je kandidátem, který má podporu určité jasně vymezené politické scény, a to TOP 09, KDU-ČSL a STAN. Nelze tedy na něho zdaleka pohlížet jako na člověka, který by hluboce nerozděloval českou společnost, neboť politická stanoviska zmíněných politických subjektů nereprezentují ani omylem názory většiny naší společnosti,“ poznamenal Řezanka a všímá si i toho, jak se Drahoš vymezuje proti Miloši Zemanovi.

„Drahošův názor na migrační politiku je potom hoden ceny chytré horákyně: ‚Evropa nemůže uživit všechny, kteří hledají lepší život. Pomozme lidem v životní nouzi, ale pouze tak, abychom neohrozili vlastní kulturu.‘ Je účelově formulován tak, aby s ním mohli souznít odpůrci i příznivci promigrační politiky. Jsou to laciná a prázdná slova, za něž lze schovat doslova vše,“ kritizuje Řezanka.

A připomíná také Drahošova slova ohledně rodiny, která pro něj představuje největší hodnotu v mezilidských vztazích, i co se týče Ukrajiny. „Vrátí-li Rusko Ukrajině Krym, odpadnou důvody pro sankce. Nevidím tedy žádný důvod, proč by měly být sankce za současné situace rušeny,“ cituje jej Řezanka a kritizuje: „Na to, že se pan Drahoš ohání vědeckou erudovaností, toho nevidí poměrně dost. Například zjevný fakt, že na Ukrajině žádná ruská invaze neproběhla, ale že se tato země a její lidé stali oběťmi a rukojmími různých oligarchických uskupení, která Ukrajinu dovedla nad propast bytí a nebytí.“

Představil i názor ohledně miliardáře George Sorose. „Pan Soros otevřeně přiznává, že financoval částečně aktivity na Majdanu," uvádí Řezanka. „Ale možná že s takovým jednáním pana Sorose J. Drahoš souhlasí. Jenom ať se zpřísní sankce na Rusko a Ukrajina je nadále tragickou obětí mocných," podotkl.

Řezanka pak také konstatuje, že Drahoše nezajímá Čína. „Tohle rozhodně nejsou investice, které by měly nějaký větší význam pro naši ekonomiku. Pokud Číňané koupí fotbalovou Slavii nebo nějakou realitní firmu, je to jenom přelévání peněz. Ze strany Číny zkrátka nevidím přínosné investice toho typu, které u nás provádí třeba Německo,“ zmiňuje jeho slova. Podle Řezanky bychom si však měli přiznat, že hlavní ekonomickou silou v současnosti je právě Čína. 

„Pak tu máme téma obecného referenda – například k otázce setrvání v EU. Jiří Drahoš se k referendu staví vyloženě odmítavě: ‚Referendum v dnešní době, zejména v době internetu, v době možného snadného ovlivňování názorů lidí všemi možnými směry, je z mého pohledu velmi nebezpečné. Proto bych ho nepodpořil.‘ Jestliže je pan Drahoš takovým odpůrcem referend, neměl by ani kandidovat v tzv. přímé volbě. Protože i v ní pak přece platí jeho slova, že jsou názory lidí médii ovlivňovány všemi směry. Nebo snad ne?“ zeptal se Řezanka. 

Drahoš je pak podle komentátora kandidátem zejména pro neokonzervativní českou pravici, tu část sociální demokracie, která rezignovala na sociálně demokratické hodnoty, podporovatele Majdanu na Ukrajině i pro voliče STAN, KDU-ČSL a TOP 09, kteří se ztotožňují s ideologií těchto subjektů. Pak je prý také kandidátem pro ty, kdo nenávidí Zemana až patologicky. „Pro tyto lidi je jako Písmem svatým, že Miloš Zeman je bezuzdný alkoholik, lhář, ruský agent, čínský agent, fašista a kdo ví, co ještě. V zájmu své ideologické zaslepenosti jsou tito lidé potom ochotni legalizovat vrhání vajec na hlavu státu, kradení a ničení prezidentské standarty či bojkotování státního svátku,“ podotkl. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…