Co jsme si, to jsme si? Turecko a USA si vyměňují delegace

02.08.2016 14:51

Turecko se rozhodlo uvést události kolem vojenského převratu na pravou míru a vyslalo delegaci do USA i do Evropy ve snaze ubezpečit své spojence, že všechno dobře dopadlo a puč neměl na jejich vztahy žádný dopad. USA však již vyslaly vlastního zástupce, aby se podíval na situaci přímo na místě.

Co jsme si, to jsme si? Turecko a USA si vyměňují delegace
Foto: tccb.gov.tr
Popisek: Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

V pondělí dorazila do USA delegace tureckých vládních činitelů zastupujících jak současnou vládnoucí stranu, tak i ty opoziční. Jejím cílem je ubezpečit spojence, že nedošlo k žádným změnám ve vztazích mezi oběma zeměmi a zároveň také přimět USA k tomu, aby Turecku vydaly Fetullaha Gülena, o kterém Turci věří, že je strůjcem celého puče.

Druhou delegaci vyslalo Turecko do Evropy. Nejprve navštíví Brusel, posléze i Londýn. Obojí za účelem vysvětlit svým spojencům, co se vlastně událo. Podle jednoho z poslanců MHP, čtvrté největší turecké politické strany, dokázal puč jednu zásadní věc. „Něco dobrého z něj přece vzešlo. Lidé, parlament a politici konečně zasedli kolem jednoho stolu,“ prohlásil poslanec s tím, že šlo o nejkrvavější puč v dějinách země.

USA do Turecka přitom vyslaly několik svých vysokých vojenských představitelů, aby zjistili, jak vypadá situace na místě. Obzvlášť poté, co turecké bezpečnostní složky nedávno obklíčily základnu v Incirliku a na několik dní jí odstřihly elektrický proud.

Když však generál Joseph F. Dunford dorazil do Turecka, zjistil, že tón vládních činitelů je mnohem mírnější a přívětivější než jejich mediální prezentace. Turecký premiér Binali Yildirim mu navíc připomněl, jak důležité jsou pro Turecko dobré vztahy s USA, zvlášť v boji proti Islámskému státu.

Dunford po debatě s tureckými činiteli uvedl, že USA budou mít i nadále přístup k vojenské základně v Incirliku, zároveň však každý z Turků zdůrazňoval, že by jim USA měly vydat duchovního Fetullaha Gülena.

„Tón všech tří schůzek byl velmi pozitivní, vůbec ne obviňující. Naopak, zdůraznili důležitost spojenectví, zároveň však apelovali na Gülenovo vydání,“ shrnul Dunford svou návštěvu Turecka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…