Co jsou to vlastně ty „národní zájmy“, posmívá se komentátor. Právo zlodějských taxikářů? Řádění Rusů, Číňanů a oligarchů?

22.02.2019 7:04

Volby do Evropského parlamentu jsou za rohem a v České republice se znovu ozývají hlasy, které volají po posílení národní suverenity. Publicista Vilém Barák si však v páteční MF Dnes položil otázku, co všechno vlastně zahrnuje tu naši suverenitu – přežívání třídy zlodějských taxikářů, neodstranitelné billboardy kolem dálnic, lhůty pro získání stavebního povolení delší než ve Rwandě. O takovéto projevy suverenity bychom podle Baráka stát neměli.

Co jsou to vlastně ty „národní zájmy“, posmívá se komentátor. Právo zlodějských taxikářů? Řádění Rusů, Číňanů a oligarchů?
Foto: Vít Hassan
Popisek: Státní vlajka

Stávající pán Bílého domu Donald Trump razí heslo „America First“. Spojné státy vykresluje jako suverénní zemi, jenže podle Baráka zapomíná, že Spojené státy jsou jednou ze světových mocností také kvůli tomu, kolik mají spojenců. „Slogan ‚America First‘ je vyznáním sobeckého realiťáka, schopného prodat sochu Svobody do šrotu. Síla USA odvisí od spojeneckých vazeb a bez nich v budoucnu neubrání ani samy sebe,“ napsal publicista.

A s Českou republikou je to prý podobně. Členství v EU napomáhá kultivaci právního a podnikatelského prostředí u nás. Tento vliv EU na nás je prý mnohem důležitější než stovky miliard korun, které k nám z Bruselu tečou. Kdyby totiž všechno bylo jen na nás, nevypadalo by to podle Baráka nijak slavně, ať už kritici EU říkají, co chtějí.

„Podívejme se na špičky ledovce české suverenity. Přežívání třídy zlodějských taxikářů, neodstranitelné billboardy kolem dálnic, lhůty pro získání stavebního povolení delší než ve Rwandě, nemohoucnost stavět dálnice. Právě ze suverenity českého státu bychom měli mít největší strach. V tuzemských podmínkách toto slovo nabývá významu ponechání volného pole působnosti pro oligarchy Klausovy a Zemanovy éry, Rusy a Číňany, aby si řídili v Česku věci pěkně po svém,“ varoval Barák. „Podobná falešná slovíčka mají lidem vypnout mozek a sešikovat je v masu, za kterou budou předstírat myšlení jiní,“ doplnil ještě.

Kdyby u nás poštu a železnice spravovali precizní Švýcaři, a průmysl akurátní Němci, šlapala by naše ekonomika možná líp. A právě to bychom si podle Baráka měli přát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…