Co jste to napsali? Zlobil se Bělobrádek na noviny. A vysvětlil, jak to má s USA

18.05.2016 14:39

Mladé frontě DNES se nelíbilo, že si vicepremiér Pavel Bělobrádek zase vyletěl vládním speciálem do USA. Nebylo to totiž poprvé, co se do USA vydal, tentokrát však údajně ani neuvedl, co tam plánuje dělat. Proti tomu se však Bělobrádek skrze kancelář vlády rázně ohradil.

Co jste to napsali? Zlobil se Bělobrádek na noviny. A vysvětlil, jak to má s USA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek, když ještě byl místopředsedou Sobotkovy vlády

„Vicepremiér Bělobrádek zásadně nesouhlasí s informacemi, které publikovala MF DNES,“ stojí v tiskové zprávě vydané vedoucím oddělení publicity Kanceláře místopředsedy vlády pro vědu, výzkum a inovace, Radkem Melicharem.

Melichar píše, že vicepremiér byl za dobu svého funkčního období v USA pouze čtyřikrát, přičemž čtvrtá cesta právě probíhá. „O všech cestách úřad místopředsedy vlády informuje média a veřejnost,“ dodal s tím, že je vše v naprostém souladu se zákonem.

MF DNES totiž měla pochybnosti o cílech Bělobrádkovy cesty a ve svých článcích informovala i o výsledné ceně jednoho takového výletu. „Týdenní vyslání speciálu do USA stojí zhruba 2,5 až 3 miliony korun, jak MF DNES napsal Jan Pejšek z odboru komunikace Ministerstva obrany, které letadlo platí.“ Podotkla také, že Bělobrádek litá do USA na rozdíl od svých kolegů velmi často, přičemž takový ministr vnitra Chovanec či ministr dopravy Dan Ťok tam nebyli ani jednou.

Aby celou situaci uvedl na pravou míru, rozhodl se Bělobrádek skrze Melichara upřesnit cíle svých cest. Nejprve se Bělobrádek v roce 2014 vydal do New Yorku a Washingtonu, kde „domlouval možnosti spolupráce s českými vědeckými institucemi“ na několika tamních univerzitách. Zúčastnil se také odhalení busty Václava Havla v americkém Kongresu při oslavách 25. výročí tzv. sametové revoluce.

Při obou dalších pracovních cestách do USA Bělobrádek prohluboval vědeckotechnickou spolupráci mezi USA a Českou republikou. Při té druhé se účastnil summitu OSN o udržitelném rozvoji, při třetí návštěvě spolu s ním vyrazilo i mnoho představitelů obchodní i akademické sféry, společně se zástupci Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva zahraničních věcí.

V současnosti je v USA kvůli podpoře „česko-amerických vztahů v oblasti vědy a výzkumu“ a účastní se několika jednání na amerických univerzitách. Má však v plánu sejít se i se zástupci velkých korporací, jako jsou Apple či Tesla.

„Vrcholem cesty je pak jednání s hlavním vědeckým poradcem Obamovy administrativy a ředitelem kanceláře Bílého domu pro vědu a technologie Johnem P. Holdrenem ve Washingtonu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…