Co jste to vymyslel, pane ministře? Premiér Sobotka utnul nápad Jiřího Dienstbiera

29.04.2015 10:01

Na ostrý nesouhlas premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) narazil ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD), který chtěl do připravované novely zákona o střetu zájmů vsunout nařízení, podle něhož by politici museli přiznávat každý přijatý dar nad tři sta korun. Píše o tom dnešní Právo s tím, že v praxi by to znamenalo hlásit například kytici nebo bonboniéru.

Co jste to vymyslel, pane ministře? Premiér Sobotka utnul nápad Jiřího Dienstbiera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jiří Dienstbier

Premiér Sobotka k tomu listu řekl, že novela by měla řešit podstatné problémy, a ne „hlouposti“. Podle deníku nová verze návrhu už počítá s hranicí hodnot darů tisíc a pět tisíc korun. To podle míry souvislosti s výkonem funkce.

Dosavadní hodnota darů, které politici přiznávat nemuseli, byla deset tisíc korun. Tuto hranici označil Dienstbier za příliš vysokou. Podle něj veřejný funkcionář musí hájit veřejný zájem, za což je placen z veřejných rozpočtů. „Proto se nepředpokládá, že je funkce vykonávána mj. za účelem získávání darů,“ vysvětlil Dienstbier svůj postoj.

S hranicí 300 Kč nesouhlasila ani ministerstva. Například úředníci Ministerstva práce a sociálních věcí navrhli, aby minimální částka daru byla tisíc korun.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…