Co má v plánu Miloš Zeman?

29.12.2015 7:41

Vůbec poprvé v historii navštíví v příštím roce Česko prezident nejlidnatější země světa. Čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi, který má u nás strávit několik dní, chce jeho český protějšek Miloš Zeman ukázat například lánský zámek. Zemana také čeká cesta po zemích Latinské Ameriky, v jejímž rámci zřejmě navštíví letní olympiádu v Brazílii. Zeman také s největší pravděpodobností jmenuje Jiřího Rusnoka novým guvernérem České národní banky. Informuje o tom server Aktuálně.cz.

Co má v plánu Miloš Zeman?
Foto: Hanka Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Půjde o delší návštěvu, rozhodně ne jen o den nebo dva. Program zatím prozradit nemůžeme, ale měl by zahrnovat i Lány,“ uvedl k návštěvě čínského prezidenta Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Český a rakouský prezident se sejdou v salonku T. G. Masaryka

Další netradiční setkání Zemana čeká při návštěvě rakouského prezidenta Heinze Fischera. Hrad plánuje, že se hlavy států sejdou v salonku Tomáše Garrigua Masaryka na nádraží ve Stochově v blízkosti lánského zámku. „V roce 1919 zde takto československý prezident Masaryk přijal rakouského prezidenta,“ uvedl Ovčáček. Na nápad prý prezidenta přivedla nedávná cesta legionářským vlakem, který projížděl právě Stochovem.

Zeman podle Ovčáčka v roce 2016 očekává více návštěv u sebe doma, než na kolik sám vyjede do zahraničí. Mezi jeho významnější cesty patří summit NATO ve Varšavě, na kterém se bude řešit, zda kvůli ukrajinské krizi neposílit přítomnost vojsk ve východních zemích.

Celý text je ZDE.

Rusnok bude guvernérem ČNB

Českého prezidenta čeká také větší cesta po Latinské Americe, při které chce navštívit Kolumbii a Brazílii. „Termín ještě není znám. Uvažuje se totiž o tom, že by prezident v rámci cesty navštívil letní olympijské hry v Riu de Janeiru,“ dodal prezidentův mluvčí.

Zeman také plánuje návštěvu Arménie nebo některé skandinávské země. Hodlá se rovněž zúčastnit summitu asijských států v Mongolsku, naopak cestu do Spojených států nebo zemí západní Evropy Hrad zatím nezmiňuje.

Prezidenta také čeká jmenování guvernéra a jednoho řadového člena České národní banky. Guvernérem se s největší pravděpodobností stane bývalý ministr financí v Zemanově vládě a expremiér úřednického kabinetu Jiří Rusnok. Zeman ho již dříve označil za excelentního kandidáta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…