Co mají společného Klinika, Charta 77 a František Kriegel? Čtěte

08.04.2016 14:22

Nadace Charty 77 se rozhodla udělit autonomnímu sociálnímu centru Klinika Cenu Františka Kriegla za občanskou statečnost. Centrum si ji zasloužilo za svou odvahu ukázat světu, že je nutné pomáhat lidem v nouzi v jakékoliv době. Informují Lidovky.cz.

Co mají společného Klinika, Charta 77 a František Kriegel? Čtěte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solidární pochod za zachování centra Klinika, kterému Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových odmítl prodloužit smlouvu

Každoroční Cenu Františka Kriegla za statečnost letos dostane autonomní sociální centrum Klinika. Rozhodla o tom Nadace Charty 77, která ji uděluje již od roku 1987, s odůvodněním, že Klinika je „příkladem dobrovolných aktivit, které překračují hranice jakékoli ideologie i tržního světa a stávají se obecně lidskými“.

„Lidé, kteří Kliniku tvoří, dokázali své přesvědčení uhájit nejen před nepřejícími spoluobčany, ale i před politickými odpůrci všech ideových směrů a také před bezprecedentním útokem radikálů, kteří se pokusili centrum vypálit,“ stojí v tiskové zprávě nadace.

Klinika funguje od roku 2014, kdy budovu bývalé polikliniky obsadili aktivisté a bez povolení ji přetavili v sociální centrum. Později jim byla budova oficiálně zapůjčena a oni ji opravili. V místě se konají přednášky, projekce, workshopy, organizovaly se tam i sbírky oblečení pro uprchlíky.

Celý text zde

Na začátku letošního února však na Kliniku zaútočili maskovaní pachatelé v den protimigračních demonstrací v centru Prahy. Následně do ulic na podporu centra vyšly stovky lidí, a to již několikrát. Aktivisté v centru nadále zůstávají i přes to, že jim vypršela smlouva.

Nadace Charty 77 si myslí, že Praha takové místo, jakým je Klinika, velmi potřebuje. „I když bude Klinika vyklizena, lidé rozehnáni či vyneseni, myšlenku, která to všechno spojila, si lidé z Kliniky ponesou dál. My jim chceme Cenou Františka Kriegla říci, že je to správné.“

Cena Františka Kriegla je pojmenována po československém politikovi Františku Krieglovi, který jako jediný odmítl podepsat moskevský diktát po obsazení země vojsky Varšavské smlouvy. Jejími držiteli jsou například Karel Kryl, Petr Pithart, novinářka Petra Procházková či někdejší šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …