Co může podrazit nohy Lence Bradáčové?

31.07.2012 10:07

Lenka Bradáčová přichází na vrchní státní zastupitelství s mnoha nadějemi. Ale není první, na koho jsou kladena taková očekávání. I jí se bohužel může stát, že bude odcházet totálně zdiskreditovaná.

Co může podrazit nohy Lence Bradáčové?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Pavel Blažek jmenoval Lenku Bradáčovou vrchní státní zásupkyní v Praze

Redaktor Lidových novin Tomáš Němeček připomíná, že podobně nadějnou státní zástupkyni jsme tu už měli. A byť to dnes zní neuvěřitelně, byla to Renata Vesecká. Němeček si však myslí, že osud zahořklé a nikým nepochopené Antigony, který potkal Veseckou, snad Bradáčové nehrozí.

Bradáčová je prý novináři občas popisovaná jako Jana z Arku, přitom popis pevně věřící ženy, ochotné vyrazit na Orleáns, prý seděl spíše na Renatu Veseckou. Bradáčovou charakterizuje spíše střízlivost, ochota debatovat a sebeironický nadhled.

Samozřejmě, že šéfovské křeslo může změnit každého, tak pokud jde o Bradáčovou, tak ta už v Ústí prokázala některé předpoklady dobrého šéfa. Na druhou stranu je však pravda, že vstupuje do prostředí, kde je očekávána s obavami. Především díky svým pochybnostem o samotné existenci vrchních státních zastupitelství, která by nejraději zrušila.

Je klidně možné, že akční šéfky, zvyklé své podřízené prohánět, budou mít návladní uvyklí na klid a mír, za chvíli plné zuby. Pak uslyšíme jejich skřípění. Úplně jiná rizika však na Bradáčovou čekají ve zcela specifickém vesmíru politiky, kde se dumá, s kým se Bradáčová zná a jaké má zadání.

Bradáčová sama je proti politickým tlakům institucionálně jakž takž chráněna. Ale takovou pojistku nemá její nadřízený Pavel Zeman. A právě jeho výměna představuje pro novopečenou vrchní státní zástupkyni největší riziko. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…