Co na to Šabatová? A co Klaus ml.? Exprezident Klaus kritizoval, zničil Válkovou. A mluvil o tom, co po Zemanovi

18.01.2020 9:20

Výzvu serveru Seznam Zprávy přijal bývalý prezident Václav Klaus. Řeč byla též o Trikolóře jeho syna nebo o kauze kolem poslankyně hnutí ANO Heleny Válkové. Mimo jiné nevyloučil případnou prezidentskou kandidaturu za tři roky, až skončí prezident Miloš Zeman.

Co na to Šabatová? A co Klaus ml.? Exprezident Klaus kritizoval, zničil Válkovou. A mluvil o tom, co po Zemanovi
Foto: Vít Hassan
Popisek: Exprezident Václav Klaus na Vítkově při příležitosti výročí vzniku Československa

Úvodem se Klaus vyjádřil k tomu, jaký bude dle jeho slov politický rok 2020. „Nečekám žádné absolutní průlomy nebo revoluci, to opravdu ne. I když určité volby budou, ale nebudou to, myslím, ty volby úplně zásadní. Tak myslím, že nevyvolají naprostý chaos,“ sdělil Klaus.

Anketa

Povede se Vladimiru Putinovi v příštích letech snížit obří chudobu a korupci v Rusku?

85%
15%
hlasovalo: 16477 lidí

Následně se vyjádřil k novoročním projevům prezidenta Miloše Zemana, premiéra Andreje Babiše (ANO), předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) i předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ČSSD). Hovořil o tom, že byl zvyklý pouze na novoroční projev prezidenta. „Prezident Zeman už to porušil tím, že najednou začal říkat, že nebylo zvykem mít novoroční projevy. No a úplnou revolucí jsou pokusy předsedů obou komor Parlamentu, aby měli také svůj prezidentský projev. A předseda vlády aby měl svůj projev. Takže já to považuji za inflaci projevů a že projev měl být jeden, měl být vážný,“ míní Klaus s tím, že jde o honbu za voličskými hlasy. 

„Myslím, že to způsobil prezident Zeman tím, že vyklidil bojiště, vyklidil pole, zřekl se toho novoročního projevu. Já myslím, že to je strašná chyba. Protože má mít prezident svůj zásadní projev, nikoliv volné komentování situace z hlavy. Takže já myslím, že to umožnil on,“ dodal k tomuto tématu.

Prezidenta Zemana pak stručně zhodnotil. „V mnoha věcech se od prezidenta Miloše Zemana názorově velmi liším, což myslím, že je všeobecně známo. Na druhé straně jsem mu dával ve volbách přednost před jeho protikandidáty, kteří, myslím, neměli nárok na to, aby se stali prezidenty. Takže těžko hodnotit, ale já nic výrazného a silného v té prezidentské funkci dneska v tuto chvíli necítím,“ řekl Klaus.

Ústavní žalobu na prezidenta, které Zeman čelil, nechtěl Klaus příliš komentovat. Nešlo prý o nic vážného a seriózního.

Když přišla řeč na nadcházející prezidentské volby za tři roky, Klaus nevyloučil ani svoji kandidaturu. „Vyloučené na světě není nic. Respektuji přibývání času, respektuji přibývání věku. Když se odpoledne po skončení našeho rozhovoru chystám do Špindlerova Mlýna, tak už si taky uvědomuji, že už to moje lyžování není takové, jako bylo před nějakou dobou. Takže co bude za tři roky, si teď předvídat netroufám,“ sdělil. 

Exprezident poté hovořil o straně, k níž neodmyslitelně patřil – ODS. Sám však říká, že občanským demokratem již není. „ODS se ode mě natolik odklonila, že já nemám sebemenší potřebu její kongres v této chvíli sledovat. Určitě mě nenapadne ani minutu, abych se kouknul na televizní zpravodajství. Ale to začalo samozřejmě panem Topolánkem, pokračuje dalšími předsedy. Pro mě ODS už neexistuje, bohužel. Bohužel. Lituji toho, jsem z toho smutný,“ řekl Klaus a pohovořil o hnutí Trikolóra jeho syna Václava. 

„Myslím, že trošku Trikolóra ubrala. Nevím, jestli jim došel dech nebo co, ale prostě málo je slyším, málo je vidím. A myslím, že to je chyba. Takže musí s tím něco udělat,“ sdělil k poklesu preferencí hnutí Klaus. Odmítl však, že by byl poradcem Trikolóry. „Já jsem kývnul na to, že jim pomohu formulovat některá zahraničněpolitická stanoviska a postoje, ale že bych se s nimi stýkal a vedl s nimi dialog? Syna vidím tak opravdu jako na štědrovečerní večeři nebo den před Štědrým večerem, na večeři, jinak já ho tak často nevidím, abych mu mohl radit,“ podotkl Klaus, který by si přál, aby Trikolóra získala hodně voličů. 

„Trikolóra v principu samozřejmě vzešla z ODS, to já myslím, že je naprosto evidentní, a teď se musí snažit prosadit svůj hlas, své vidění světa, svůj program. Předvést nějaké zajímavé osobnosti, nemůže to být ‚one man show‘ mého syna, který sice dostatečně známý a viditelný je, ale myslím, že ti ostatní vidět nejsou. A to vidím jako hlavní problém Trikolóry v dnešní chvíli,“ uvedl Klaus, jenž by byl rád, kdyby Trikolóra byla pravicovým subjektem. Vidí však, že je velmi složité proniknout neproniknutelnou hradbou politicky korektního myšlení, které je nám diktováno Evropskou unií a které zapustilo hluboké kořeny i u nás. „Je to zabetonovaný politický systém, který... nevím, co s ním udělat, aby se mohl opravdu pozměnit. Tím směrem, jak já myslím, že by to voliči chtěli,“ dodal.

Své pak Klaus také řekl k aktuální kauze kolem poslankyně Heleny Válkové (ANO), která poté, co se provalil její společný článek v odborném časopisu z 80. let s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem, se zřekla kandidatury na ombudsmanku. Zdůvodnila to však jen členstvím v KSČ. Klaus sám považuje úřad ombudsmana za nesmyslný, nepatřičný a hloupost naší současné doby. 

„Mě naprosto šokovaly výroky paní Válkové. Protože jako někdo, kdo ten komunismus intenzivně prožíval a kdo pořád ještě výraznou většinu svého života prožil v komunismu, a ne v postkomunistické éře, tak jsem naprosto zděšen tím, co paní Válková říká. Vůbec nechci tomu věřit, že to myslí vážně. Každý, kdo prožíval ten komunismus s otevřenýma očima, musel vědět, kdo je pan Urválek, a zejména to musela vědět absolventka právnické fakulty. Já prostě jí nevěřím ani slovo v tom, co ona říká. A pan Urválek pro nás mnohé je ztělesněním komunistického zla a ztělesněním padesátých let, opakuji, vysokoškolák na právnické fakultě, netušit to, tak prostě buď tady nežil, nebo byl zaslepený, nebo měl úplně jiné názory, které od těch Urválkových nebyly moc vzdálené. Paní Válková mě vyděsila před několika lety už svým prvním slavným výrokem, kdy řekla, že si myslí, že za protektorátu se Čechům nic tak zlého nedělo,“ uvedl Klaus, jenž de facto nepřipouští její omluvu. 

„Omluva může být, když někomu šlápnete na nohu v naplněné tramvaji, prostě uděláte chybu. Ale za politické chování prostě nemůže být omluva a mě děsí zneužívání slova omluva v dnešní době, jako kdyby to byla normální věc. Já něco zásadního řeknu, a pak se omluvím. To není šlápnutí na nohu, když drcne tramvaj. To je prostě svévole dnešní doby, která se tváří, že je možné nějaké výroky vzít zpět, a to já myslím, že opravdu možné není,“ dodal Klaus.

Vadí mu však mimo jiné i to, že ji někdo drží v postu zmocněnkyně pro lidská práva. „Myšlenka, že paní Válková může být takovou zmocněnkyní vlády pro lidská práva, což není o moc odlišné od ombudsmanky, je pro mě zlý sen,“ sdělil Klaus. A rozhorlil se nad nominací Válkové na ombudsmanku ze strany Miloše Zemana.

„Nechápu, jak někde v televizním rozhovoru rychle přeskočil, že bude navrhovat paní exministryni Valachovou, to je hrůza jiného typu. Takže nevím, proč to dělá,“ sdělil Klaus a Valachové fungování na ministerstvu školství označil jako zhoubné. 

Závěrem se pak Klaus vyjádřil k důchodům a k důchodové reformě. „Jsem fascinován najednou zdánlivým objevením tématu důchodová reforma. Já teda zodpovědně musím říct, že jako ministr financí a zejména jako předseda vlády v devadesátých letech, pro mě byla důchodová reforma velké téma. Snažili jsme se přijít s nějakými návrhy, zvolili jsme nějaké dílčí řešení, ale doba ještě pro toto téma zralá nebyla. Ta doba se stává dále a dále zralejší a nazrálejší a nepochybně je jasné, že dosavadní systém důchodů dlouhodobě funkční a udržitelný není. Ale současně zase nevyhlašujme paniku.

Já myslím, že tato vláda ve své rozporuplnosti, ve své levicovosti a ve svém populismu nemá šanci žádnou důchodovou reformu, která by stála za zmínku, prosadit. Takže teď je to pouze pěna dní. Můžeme diskutovat o tom, jestli vznikne v příštích parlamentních volbách nějaká úplně jiná vláda, která by mohla mít náznak odvahy do důchodového systému říznout, dneska je to pouze hra slov o tom, tím se ani vážně, vážně nezabývejme,“ uzavřel.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …