Co nevíme o vývoji v Turecku: Policisté prý spolupracovali s Islámským státem a byli popraveni. A pak začalo být dusno

29.07.2015 9:51

Podle serveru a2larm.cz vzbuzují nejnovější kroky turecké vlády obavy. To, co je prezentováno jako boj s Islámským státem, působí podle Jakuba Ježka spíše jako boj s vnitrostátní opozicí.

Co nevíme o vývoji v Turecku: Policisté prý spolupracovali s Islámským státem a byli popraveni. A pak začalo být dusno
Foto: Archiv
Popisek: Turecká vlajka

Turecká městská gerila sympatizující se Stranou kurdských pracujících (PKK) po atentátu na shromáždění tří stovek levicových aktivistů v jihotureckém Suruçu prohlásila, že popravila majitele čajovny, jenž měl stát za radikalizací útočníků. A vedle toho se přihlásila i k popravě údajného bývalého bojovníka ISIS, který se po zranění věnoval v Istanbulu náboru dalších bojovníků. Zvláštní je, že k atentátu se prozatím organizace ISIS nepřihlásila, i když od něj uplynulo již devět dní. 

„HPG, vojenské křídlo PKK, se přihlásilo k popravě dvou policejních důstojníků v pohraničním městě Ceylanpinar, kteří podle jejich tvrzení dlouhodobě spolupracovali s ISIS. V případě PKK se jednalo o první násilnou a ryze útočnou akci namířenou proti lidské síle od vyhlášení příměří před dvěma lety. Zároveň se v ulicích začali objevovat zamaskovaní lidé z YDG-H a tureckých ultralevicových skupin se zbraněmi, na kurdském jihovýchodě i ve velkoměstech, jako jsou Diyarbakir a Istanbul, začaly pod heslem ‚Stát nás neochrání, ochráníme se sami‘ vyrůstat barikády a checkpointy. Bylo jasné, že takové zpochybnění monopolu státu na legální násilí nezůstane dlouho bez odpovědi, ale forma a rozsah této odpovědi zatím vypadají robustněji a komplexněji, než se čekalo,“ konstatuje server a2larm.cz.

A odpověď na sebe skutečně nedala dlouho čekat – v noci z pátku na sobotu zahájilo Turecko rozsáhlé nálety proti kurdským pozicím na jihovýchodě Turecka a zejména v celém severním pohraničí autonomní oblasti iráckého Kurdistánu. „V noci z 23. na 24. července zahájilo více než pět tisíc policistů a četníků razie po celém Turecku. Razie byly reflektovány i v západních médiích: stereotypně se mluvilo o zásahu proti ISIS, přičemž se občas objevila i informace, že byli zadrženi také Kurdové. Ve světle neoficiálních zpráv vše vypadá trochu jinak,“ pokračuje v informování server s tím, že zátah se povětšinou týkal domácí opozice, nikoli ISIS nebo islamistů obecně.

Původní text ZDE.

„V noci z pátku na sobotu pak Turecko zahájilo rozsáhlé nálety, za účasti mnohem většího počtu letadel než v případě útoku na ISIS, proti pozicím Strany kurdských pracujících (PKK) na jihovýchodě Turecka a zejména v celém severním pohraničí autonomní oblasti iráckého Kurdistánu. To bude patrně znamenat konec dvouletého příměří, které bylo až na ojedinělé případy útoků na infrastruktury nebo krevní msty dodržováno. A nejen konec příměří, ale i celého kdysi slibně rozvíjejícího se mírového procesu mezi Tureckem a Kurdy. A přinese to rizika nejen v Turecku, ale i na severu Iráku. Stejně tak zůstávají neznámou možné dopady na kurdské jednotky YPG v autonomních kantonech na severu Sýrie,“ uzavřel server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…