Co položí tuto vládu? Snad prý leda lidovecká zrada

28.05.2015 3:02

Koaliční vláda ČSSD, ANO a KDU–ČSL včera hladce prošla prvním hlasováním o nedůvěře vládě. Politologové se shodují, že opozice je příliš rozhádaná a slabá. Pokud kabinet skončí předčasně, bude to spíše proto, že se rozloží zevnitř, že se rozhádají partneři. Po zkušenostech s poslední vládou je třeba mít na zřeteli i to, že vládu může položit skandál premiéra. Píše o tom Deník Referendum. Nesmíme zapomenout ani na „faktor Zeman“.

Co položí tuto vládu? Snad prý leda lidovecká zrada
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní čtenářský kroužek ve sněmovní lavici

„Případný pád vlády může být vzhledem k solidní většině, kterou má současná koalice, způsoben jen vnitřními faktory. Těch ovšem může být celá řada,“ tvrdí politolog Jiří Pehe, který připomíná, že lidovci položili vládu v roce 1997. Tentokrát by mohla nejmenší vládní strana koalici zbořit kvůli ANO a Andreji Babišovi, které kritizují.

Faktor Zeman

Jeho kolega Milan Znoj přidává další možnost. „Vláda může padnout, když se provalí nějaký korupční skandál ,Nečasových rozměrů‘; ani ,nový Rath‘ by na to nestačil,“ upozorňuje. Rozkol v jedné ze stran koalice podle Znoje spíše nehrozí, Haškovo křídlo v ČSSD se neprojevuje, sjezd ANO ukázal, že Babiš žádné opoziční křídlo nemá a lidovci tradičně táhnou za jeden provoz.

Rozkol uvnitř vládních stran nebo v koalici neočekává ani Lukáš Jelínek. „Andrej Babiš ví, že lidé, kteří od něj mimochodem čekají hlavně práci, mají rádi férovou hru – zvítězit proto hodlá v řádném volebním termínu,“ myslí si Lukáš Jelínek. Pehe ovšem oponuje, že právě ANO by se rozpadnout mohlo, protože není příliš ukotveno ani programově, ani organizačně. Proti rozpadu koalice ale hovoří „faktor Zeman“. „Pokud by padla vláda, vstoupil by coby politický demiurg opět do hry prezident Zeman, a dá se předpokládat, že žádná strana mu nebude chtít znovu umožnit, aby tvořil opět nějakou vládu svých kamarádů,“ doplnil Pehe.

Při pohledu na včerejší jednání Sněmovny bylo navíc zřejmé, že pravicová opozice by nebyla ochotná vládnout spolu s Andrejem Babišem a premiér Bohuslav Sobotka zase dává jasně najevo, že nechce mít nic společného s pravicovou opozicí. A jen s komunisty většinovou vládu nesestaví.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…