Co přijde po státní účtenkové loterii? Státní cirkus? Kolotoč? Ódéesák se rozčiloval, poslanec ČSSD vychvaloval EET

12.09.2017 22:56

Prvního října spustí Ministerstvo financí účtenkovou loterii. V pořadu Události, komentáře ČT24 o ní diskutovali náměstkyně ministra financí pro daně a cla Alena Schillerová, předseda sněmovního rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD) a člen sněmovního rozpočtového výboru Jan Skopeček (ODS).

Co přijde po státní účtenkové loterii? Státní cirkus? Kolotoč? Ódéesák se rozčiloval, poslanec ČSSD vychvaloval EET
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová, ministryně financí

Stát si od účtenkové loterie slibuje větší motivaci zákazníků k přebírání účtenek vydaných v rámci EET. Lidé budou moci vyhrát milion korun nebo třeba auto. Opozice však o loterii hovoří jako o kontroverzním hazardu podporovaném státem.

„Neinspirovali jsme se žádnou verzí. Šli jsme svojí vlastní cestou. Pustili jsme se do projektu, který tady nemá obdoby,“ zmínila Schillerová a popsala způsob, jak bude možné účtenku do loterie přihlásit. Zvažuje se i zaslání prostřednictvím mobilní aplikace. 

„Jde o motivaci lidí,“ zdůvodnila pak Schillerová, proč vznikla účtenková loterie. „Na Slovensku šli podobnou cestou,“ dodala náměstkyně, která pochválila i to, že roste výběr daní. „Během září dokončíme analýzu, kdy bude jasně vidět, kolik peněz přinese EET a kolik kontrolní hlášení DPH,“ sdělila.

„Původně měla účtenková loterie naběhnout v polovině roku. Tento termín zvolilo Ministerstvo financí a já ho respektuji,“ podotkl následně Votava. „Je to motivace něco nahrát. Musím zcela odmítnout, že by stát však provozoval nějaký hazard. Nevkládám totiž žádné finanční prostředky do hry, ale účtenku,“ dodal Votava.

„Daňový poplatník do toho samozřejmě vkládá peníze,“ reagoval Skopeček. „Současná vláda tady hazard omezovala a najednou tu stát chce provozovat státní loterii,“ řekl Skopeček s tím, že se obává, že přijde příště třeba státní cirkus nebo státní kolotoč.

„EET je jedním z opatření, jak omezovat krácení tržeb a daní. Narovnává podnikatelské prostředí,“ oponoval Votava. „Daně se vybíraly i dříve, než EET vznikla. Výběr daní záleží na tom, jak jsou daně nastavené, jaké jsou odvody za zaměstnance a další,“ nedal se Skopeček. Vláda by podle něj měla raději daňový systém zjednodušit.

„Chci žít ve státě, který vynakládá daně na lepší věci než na státní loterii,“ podotkl dále Skopeček. „Uvidíme, jak to bude fungovat. Je to na rok, zkušební doba,“ dodal Votava, jenž věří, že EET skutečně zlepší výběr daní. „Samotná účtenková loterie, od toho bych nečekal výrazné zlepšení výběru daní, to je motivace, aby si zákazník tu účtenku bral,“ uzavřel svá slova Votava.

Skopeček pak uzavřel své vystoupení slovy, že se nikdy účtenkové loterie nezúčastní.

reklama

autor: vef

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…