Co přišlo se Zemanem, jsme si nedovedli představit, říká odborník. A vypichuje zásadní věc ze včerejšího projevu

27.12.2013 8:21

Za nejhorší poselství prezidenta republiky od roku 1990 a za vůbec nejhorší projev Miloše Zemana vůbec označil šéfredaktor Lidových novin István Léko včerejší televizní vystoupení prezidenta republiky. Miloše Zemana sice ctí to, že mluvil spatra, jenže dosti krátce a bez hlubšího obsahu.

Co přišlo se Zemanem, jsme si nedovedli představit, říká odborník. A vypichuje zásadní věc ze včerejšího projevu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Žádný humor, nic moudrého,“ konstatoval Léko. Podle jeho názoru se nyní prezident nachází v defenzivě. Pochválil sice vládu Jiřího Rusnoka, ale „…tato skvělá ekipa ho zklamala nejvíce“. „Pokud měl před parlamentními volbami obavy, že všichni jeho lidé půjdou do sněmovny a do ministerských funkcí a on na Hradě zůstane sám, nyní naopak svádí heroický boj o to, jak se kontroverzních padlých politiků ze svého okolí zbavit,“ poznamenává Léko. Podle něj se Zemanovi podařilo to, co Václavu Havlovi nikdy a Václavu Klausovi až na konci jeho mandátu: Vyvolat v mnoha lidech pocit, že prezident republiky zneuctil svůj úřad.

„Miloš Zeman už zřejmě zjistil, že pomsta a pohrdání není důstojná vize, proto hledá novou cestu a nový tým. Zatím nemá ani jedno. Místo tvorby velké strategie sám sebe potápí každodenním taktizováním,“ domnívá se šéfredaktor LN.

V témže listu pak první rok prezidentství Miloše Zemana hodnotil také politolog Lukáš Jelínek: „Jeho prezidentství vnímám jako výrazně invazivní. Zatímco u Klause jsme debatovali o tom, jestli je aktivní nebo aktivistický, tak jsme ještě netušili, co může přijít s Milošem Zemanem,“ konstatoval a pokračoval: „Jeho tendence zasahovat do vládní politiky je tím nejvýraznějším, co si člověk i po čase v souvislosti se Zemanovým prezidentstvím vybaví.“ Jelínek také komentuje snahu prezidenta vzdát se práva udílet milosti nebo jmenovat profesory.

„Když se vzdává pravomocí, jde hlavně o to, aby si do budoucna rozvázal ruce a ukázal, že neshromažďuje všechnu moc pod sebou. Až bude mít tendenci opět zasahovat například do skládání vlády, může argumentovat tím, že přece není žádný monarcha a autoritář, když se některých kompetencí vzdává. Myslím, že velice citlivě přemýšlí o tom, co obětuje, aby mohl ještě víc získat,“ uvedl Jelínek, podle něhož jsou Zemanovy motivy velmi pravděpodobně jiné, než jaké sám veřejně prezentuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…